Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Poutala trea i Calgary – Koskela förbättrade sina OS-chanser

Från 2017
Uppdaterad 04.12.2017 11:56.
Skridskoåkaren Mika Poutala i startposition
Bildtext Skridskoåkaren Mika Poutala i startposition (arkivbild).
Bild: EPA / Vincent Jannink

Mika Poutala var bästa finländare i världscuptävlingen i hastighetsåkning på skridskor i Calgary. Poutala kom trea på 500 meter med utmärkta tiden 34,38.

Loppet vanns av Kanadas Alex Boisvert-Lacroix med tiden 34,31. Långt efter blev inte tvåan Min Kyu Cha från Sydkorea: herrarna hade samma tid 34,31, men tidtagaruren mätte att hemmasonen var en tusendedelssekund snabbare. Poutala alltså fint på tredje plats, sju hundradelar bakom tätduon.

Bra form

Det var Poutalas första pallplacering på över ett år – i november i fjol blev han tvåa på 1000 meter i kinesiska Harbin. På sträckan 500 meter hade Poutala senast kommit på medalj i mars 2016. Totalt har Poutala 17 gånger kommit bland de tre bästa i världscupsammanhang.

– Tredje platsen var en verklig överraskning med tanke på skridskoåkningen. Starten var otrolig, den måste jag vara nöjd över, den fungerar, säger Poutala på Skridskoförbundets webbplats.

Poutala anser att några misstag kostade honom segern, men medaljen värmer hjärtat.

– Jag tar med glädje emot medaljen. Den gav mig mera självförtroende.

Veteranen i skick

Nyss 35 år fyllda Pekka Koskela var sexa i B-gruppen med tiden 34,54 och förbättrade sina chanser att nå vinterns OS. Senast Koskela skrinnat lika snabbt var i VM år 2013.

OS-platserna avgörs till stor del i Calgary samt i Salt Lake City nästa veckoslut. Ett land kan få högst tre platser per sträcka. I herrklassen finns 36 platser per sträcka, på damsidan 32 platser.

Diskussion om artikeln