De lyckligaste paren i Finland bor i Tallmo i Sibbo - inga skilsmässor på tre år
Under de tre senaste åren har inte ett enda gift par som bor i postnummerområdet 04240 skiljt sig, även om det i Tallmo bor över 270 par.
Den här tiden på året är Tallmo vått och grått. Mitt bland de leriga åkrarna bor ändå de lyckligaste gifta paren i hela Finland - eller åtminstone de som mest sällan skiljer sig.
Ett besök i en lokal frisörsalong avslöjar mer om orsakerna bakom statistiken.
- Vi har en fin gemenskap i Tallmo. Vi spenderar ofta tid med grannarna som par. Eftersom vi har gemensamma vänner så betyder det att vi spenderar mer tid tillsammans med partnern än om båda skulle vara på var sitt håll med egna vänner, säger Karita Heinonen som bor i centrum av området.
Heinonen tror att hemligheten bakom hennes egna långa äktenskap ligger i att paret alltid hittat gemensam tid också mitt i vardagen med små barn.
Jobb på sjukhus = skilsmässa?
Bland orterna med flest skilsmässor finns fyra områden kring centralsjukhus. Till exempel i Kontinkangas i Uleåborg har cirka var tjugonde äktenskap slutat i skilsmässa.
Orten ligger bland de tre i toppen med mest skilsmässor. Förutom universitetssjukhuset finns det i området en hel del bostäder för sjukhusets anställda.
Andra sjukhusområden i skiljsmässornas top 20 är Kukkumäki i Jyväskylä, Kimpinen i Villmanstrand och Mejlans i Helsingfors.
Statistiken baserar sig på en utredning som finska Yle gjort på basis av Statistikcentralens uppgifter om kvinnors äktenskap och skilsmässor i olika postnummerområden åren 2014 till 2016.
Kan de oregelbundna arbetstiderna vid sjukhusen ligga bakom skilsmässorna?
Det kan de, medger Anna Kukka som är arbetsmiljöexpert vid social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy.
- Skiftarbete påverkar särskilt om resten av familjen följer en annan rytm i vardagen, säger Kukka.
Enligt Kukka är det vanligt att sjukhusens anställda förväntas vara flexibla då arbetsturer förlängs eller byts ut. Det kan göra så att familjen och livet utanför jobbet lider.
Kukka skulle ändå inte dra alltför snabba slutsatser om orsakerna till skilsmässor i sjukhusområden.
Gemensamma rutiner
Enligt psykoterapeuten Heli Vaaranen från Befolkningsförbundet gör partnernas olika rytmer det ändå svårare för olika rutiner att formas.
- Flera undersökningar har visat att gemensamma ritualer är väldigt viktiga. Hur vaknar man tillsammans, hur går man och lägger sig tillsammans? Hur planerar man en gemensam lördag och vad ska man göra på söndagen?, säger Vaaranen.
I många yrken tar arbetet över också på fritiden, och ännu innan läggdags kan jobbärenden i form av e-post och textmeddelanden uppta uppmärksamheten som annars kunde riktas mot partnern.
Enligt en undersökning där läkare ombads svara på frågor om sina arbetsförhållanden ansåg nästan 40 procent av de tillfrågade att jobbet ofta upptog tid som de skulle ha velat spendera med familjen.
En tredjedel av läkarna ansåg att jobbet ofta kom i vägen för hemmets förpliktelser såsom matlagning, barnskötsel och reparationsarbeten.
Gemensam tid först då hemmet är färdigt
I toppen av skilsmässostatistiken hittar vi också nya bostadsområden, såsom Lejle i Vanda och Vuores i Tammerfors.
De senaste åren har det byggts mycket i Lejle och Vuores, både inflyttningsklara hus och hus som familjerna själva uppfört. Husbygge kombinerat med små barn lär vara en klassiker bland skilsmässoorsakerna.
- Den ena föräldern är hemma med barnen, den andra bygger hus. Sedan börjar de fråga sig själva när ska vi riktigt hinna vara tillsammans. Den ena kanske tänker att sedan när huset är färdigt medan den andra vill leva i nuet, förklarar Vaaranen.
Lyckligare på landet?
Att flytta in i ett färdigbyggt hem kanske inte heller hjälper om stödnät saknas. Fler skiljer sig i storstäder än i små samhällen.
- Urbana samhällen har inte en lika stark känsla av gemenskap. Det betyder att det finns färre stödnät för par och familjer. Det påverkar direkt parets och familjens välmående, säger Vaaranen.
Hon säger att samhällen med tät gemenskap i stället stöder par och familjer.
- Man besöker varann, det finns vänner och bekanta i närheten. Det finns ett annan slags otvunget umgänge än på större orter där man sällan känner sina grannar, säger Vaaranen.
Nyfamiljer
Sist och slutligen går det inte att helt slippa skilsmässor någonstans. Inte ens i Tallmo i Sibbo.
- Vi var nyligen på självständighetsfest i vårt barns skola. Nog funderade vi på det här där också, säger Karita Heinonen.
- Där fanns många par som varit tillsammans sedan första början. Men nog fanns det också de som var där med en ny partner och en ny familj, fortsätter Heinonen.
Texten baserar sig på artikeln "Yle selvitti: Avioeroja eniten sairaaloiden lähellä – uudet asuinalueet eivät välttämättä ole onneloita nekään" av Maija Mokkila och Eetu Pietarinen.