Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

SATIR: ”Hur roligt är det att vara gift i 800 år?”

Från 2017
Serien "inget att skratta åt" illustration för artikel nummer fyra
Bild: Patrik Berg/ Sus Productions

Om det finns en allsmäktig gud så betyder det att hon – eller han – skapat även humorn. Inklusive den dåliga, stötande, sexistiska och grovt rasistiska humorn. Risken finns att denna gud – i sin himmel – skrattar åt sådant man inte FÅR skratta åt. Kanske något för alla komiker, och präster, att tänka på?

Lyssna på Yle Arenan

- Jag tror att vi får ett totalitärt samhälle och något väldigt farligt och skrämmande, om man inte får skratta åt auktoriteter, säger prästen Freddi Wilén och erkänner, utan större omsvep, att även präster emellanåt kan ha lite sjuk humor:

- Människor som i sina yrken handskas med svåra saker har ofta lite sjuk humor.

Prästen Freddi Wilén
Bildtext Freddi Wilén
Bild: Sus productions

Brandmän, poliser, läkare och vi präster har en egen humor som utomstående inte alltid förstår, säger Wilén.

- På något vis blir det ett sätt att handskas med människans vidriga sidor, som de här grupperna kan möta i sina jobb. Humorn och satiren blir ett sätt att bearbeta det som är svårt att greppa.

Enligt organisationen International Humanist and Ethical Union finns det tretton länder i världen där ateism kan medföra dödsstraff. Finland är inte ett av dem, men väl Afghanistan, Somalia, Maldiverna och Nigeria.

Det skulle kunna föranleda frågorna: är gud (om hon eller han finns) verkligen så snarstucken?

Freddi Wilén anser att gud är allsmäktig och att därmed allt, även svaret på den frågan, ligger i hans guds händer. Får – och ska – man då driva med den översta av överheter - alltings skapare?

- Vem, exakt, som gör det är en väsentlig fråga, säger Wilén. Om jag som troende gör det är det självironi. Sedan kan jag uppleva det som kränkande om någon som inte har en tro driver.

Jag har hört att de bästa vitsarna om judar berättas av just judar och det är ju jättetrevligt när de driver med sin egen kultur men fullständigt opolitiskt korrekt om jag gör det, säger Wilén.

Tragedier som satir

Den svenske poeten Nils Ferlin skrev så här om humor: "Min humor var en skallra. Lätt skallrade jag väck den största som den allra minsta lilla skräck."

- Det är precis så det är, säger komikern Stan Saanila. Humorn fungerar som en sköld.

Nils Ferlins staty
Bildtext Nils Ferlin som staty

Om något kommer för nära hugger det till i hjärtat eller själen eller drar upp sorg ur bottenslammet, som man inte vill handskas med. Humor är för mig en sådan skallra som jag skallrar bort obehagliga känslor och ångest med, säger Saanila.

Efter Estoniakatastrofen 1994 tog det inte många timmar innan de första ordvitsarna kom. Provocerande, men också ett sätt att hantera det ofattbara.

TV-kuvaa Estonian hylyltä tv-uutisissa
Bildtext Får man skämta om Estonia-katastrofen?
Bild: Tv-uutiset

- Jag minns att jag hörde och läste saker som jag skrattade åt bara för att det var så hemskt så man måste få bort det ur systemet, berättar komikern André Wickström. Det var vitser som: ”Varför får man inte ge en julkalender åt en estnisk båtkapten? Han öppnar fel lucka.”

- Dagen efter förlisningen kom de här: ”Det har öppnat en ny affär på Utö. Vilken då? Body shop.”

Stan Saanila och André Wickström i sin egen finlandssvenska tv-studio.
Bildtext André och Stan i Detta om detta
Bild: Copyright: Erik Saanila

- Jag tror det har att göra med just det här att humor kan vara hemska saker, som inte är på riktigt.

En som är på riktigt är Donald Trump. Många anser just nu att den fria världens ledare, Amerikas president, är svårhanterlig – ur ett intellektuellt och moraliskt perspektiv.

Många förundras över att han ändå har så många anhängare, trots att han med jämna mellanrum uttalar sig kontroversiellt eller postar respektlösa ”memes" på Twitter.

Som när han fick kritik för att ha vidarebefordrat en sekvens där det ser ut som om han fäller Hillary Clinton med en välriktad golfboll och får henne att trilla. Många blev arga över detta – trots att det var uppenbart att det var fejk. Det påstods vara ”kvinnoförnedrande”.

Vissa menar att Trump kommer undan med (nästan) vad som helst för att han är man. I humorns värld går en tydlig skiljelinje mellan manligt och kvinnligt, där männen under lång tid satt ribban för vad som är roligt.

Den som tvivlar kan reflektera över hur många skämt om svärmödrar det finns i förhållande till skämt om svärfäder.

- Att gäcka maskuliniteten har inte alls varit något brännande projekt för manliga satiriker, konstaterar litteraturvetaren Mia Österlund på Åbo Akademi. Genom århundradena har de kvinnliga satirikerna, även om de varit få, gäckat genus mycket mera effektivt och angeläget.

Satirisera inte religiösa kvinnor

Litteraturvetaren Mia Österlund för serien "Inget att skratta åt"
Bildtext Mia Österlund
Bild: Sus productions

Inom de religiösa kretsarna är det tveksamt om en satiriker kan skämta om kvinnor på samma sätt som om män.

– Jag upplever att man kanske inte vågar vara kritisk mot kvinnliga präster, säger Freddi Wilén. De har annars också har en väldigt jobbig ställning. Det finns ett motstånd där. Så det känns inte alltid helt okej att skämta om kvinnliga präster, måste jag säga.

Om en präst då själv får driva med något i sin religion, var landar vi då? Finns det något löjeväckande i själva Bibeln som man får skratta åt?

– Det är en bra fråga, konstaterar Wilén. Det beror på vilken sinnesstämning du är i när du läser den. Gamla Testamentets åldersbestämmelse på Noah är ju 800 år och det finns ju något där som säger:

- "Come on ska jag faktiskt orka 800 år av det här?" Om du ser det ur den synvinkeln kan det verka ganska humoristiskt att vara gift i 800 år, hur roligt är det egentligen?!

Redaktörer: Jens Ganman och Susanne Skata/Sus Productions

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln