Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa fängelse utan läkare i två månader – fängelsedirektören orolig

Från 2017
Uppdaterad 04.12.2017 16:23.
Vasa fängelse.
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Vasa fängelse har redan i två månader fått klara sig utan en läkare. Fängelsedirektören Taina Nummela är orolig över situationen.

- Nog är jag orolig. Fångarna har ingen läkare med övergripande kontroll över deras vård. Alla akuta fall kan vi sköta då vi använder oss av Vasa hälsovårdscentral och centralsjukhuset, säger Nummela.

För ett par månader sedan sades fängelseläkaren Terhi Wuolijokis kontrakt plötsligt upp och sedan dess har fängelset fått klara sig utan en läkare.

Det är enheten för hälso- och sjukvård för fångar som sköter om läkaranställningarna och det är de som fattat beslutet att säga upp Wuolijoki.

Nummela har ingen aning om varför läkaren sades upp.

- Vi tyckte om henne i Vasa och tydligen tyckte även fångarna om henne, eftersom jag inte fått några klagomål.

Keravan vankilan varoituskyltti
Bild: Juha Kivioja / Yle

Inget skriftligt kontrakt

Enligt fånghälsovårdens chef Jaana Leipälä har Wuolijoki inte haft ett skriftligt kontrakt med enheten och därför kan hon inte heller jobba för dem.

- Vår syn på saken är att vi inte kan har en arbetstagare, vars skyldigheter, förpliktelser och rättigheter inte finns skriftligt nedskrivna. Därför kan hon inte jobba för oss, säger Leipälä i en telefonintervju för Yle.

Men det stämmer inte enligt Jaana Kajander, tf överläkare vid psykiatriska polikliniken vid Åbo fängelse. Hon skrev ett skriftligt kontrakt med Wuolijoki då hon fungerade som regionöverläkare för fängelserna i västra Finland.

Enligt Kajander visste även ledningen inom Fånghälsovården om kontraktet, eftersom de godkänt den lön som skulle betalas åt Wuolijoki.

Wuolijoki kommenterar själv sin uppsägning så här.

- Situationen i Vasa är mycket allvarlig. Men min förman vill hellre att fängelset är utan läkare än att jag behandlar fångarna, säger Wuolijoki.

vankilalääkäri Terhi Wuolijoki
Bild: Juha Kivioja / Yle

Hon säger att hon inte har fått någon ordentlig förklaring till varför hon har fått sparken. Men hon tror att orsaken till att hon har blivit uppsagd är att hon som förtroendeperson enträget har talat för hälsovårdspersonalen i fackliga förhandlingar.

- Jag har också ingripit när det har kommit klagomål. Den nya ledningen för fångvården godkänner inte att vi är av annan åsikt. Det har skapats en atmosfär av rädsla, där läkare och sjukskötare inte vågar ha annan åsikt än ledningen.

Hoppas situationen löser sig

Men oavsett hur det gått till när läkaren fått sparken, så har man i Vasa fått klara sig utan en läkare.

- Så här tillfälligt går det nog, men på långsikt är det förstås inte optimalt. Det är tur att vi har en bra sjukskötare som har lyckats hålla sakerna under kontroll, säger fängelsedirektören Taina Nummela.

Fängelsedirektör Taina Nummela.
Bildtext Taina Nummela
Bild: YLE/ Luzilla Backa

Nummela hoppas att situationen löses så snabbt som möjligt.

- Vi har blivit lovade att vi vid årsskiftet skulle få en ny läkare, men någon noggrannare information har jag inte.

Yle Uutiset rapporterar mer om ämnet här.

Diskussion om artikeln