Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Snickra en egen hyvel i trä

Från 2018
Uppdaterad 09.01.2018 00:12.
Strömsö inslag: Snickra en egen hyvel i trä - Spela upp på Arenan

Hyveln hör till snickarens grundverktyg. Det finns stora och små hyvlar, det finns hyvlar som man gör profiler med och så finns det hyvlar i trä som man kan göra själv. Det här är en sådan.

Hyveln är gjord för att ta bort trämaterial, jämna till en yta, göra en fals eller en dekoration. En lång hyvel, en s.k. rubbank (om det är en handhyvel) riktar man upp virket med. En kortare hyvel, en s.k. putshyvel snyggar man till eller putsar upp en yta med.

Förr handhyvlades allt

Förr användes hyveln som verktyg för att göra golv och taklister. Dekoration av fönsterspröjsar, karmar och profiler runt speglar på dörrar hyvlades också förhand. Det är ganska tungt att hyvla så vid närmare eftertanke är det otroligt att allt detta handhyvlades förr i världen.

Hyvelstål, spånöppning och spånklaff

Grundprincipen för hyvlandet är densamma för både stora och små hyvlar. Alla hyvlar har ett hyvelstål, en spånklaff, en spånöppning och en spännklaff.

Genom att sänka och höja stålet får man olika tjocka spånor. Genom att justera spånklaffen närmare eller längre från eggen bryts spånorna av snabbare eller senare beroende på hur hårt träslaget är.

Med spännklaffen fixerar man hyvelstålet och spånklaffen i spånöppningen. När man lärt sig det tekniska och de olika delarnas funktion blir själva hantverket betydligt enklare.

Ett hyvelstål till flera hyvlar

Hyvelstålet går att göra själv men då handlar det om smide och härdning och det är en annan historia. Man kan köpa färdiga hyvelstål i alla storlekar på nätet.

Ett annat bra tips är att köpa en gammal hyvel på loppis eller auktion och använda stålet och spånklaffen från den. Samma hyvelstål kan användas till flera hyvlar.

Gör din egen hyvel

Det är storleken på stålet som bestämmer hyvelns bredd. Längden bestämmer du enligt vad du vill göra med hyveln, rikta eller putsa. Min hyvel är en putshyvel.

Gör så här:

 1. Såga till två träbitar i t.ex. björk. Längden kan vara ca 20 cm och bredden beror ju på stålet men ca 6 cm kan vara lämpligt. Höjden kan vara samma som bredden.
 2. Rita ut spånöppningen, alltså öppningen för stål, klaff och spännklaff. Rita halva öppningen på den ena träbiten och andra halvan på den andra. Öppningen kan ritas i mitten eller lite framför mitten av hyveln.
 3. Såga och använd stämjärn för att få bort materialet. Jag gjorde en mittdel av ask för att få en mörkare rand men det är inte nödvändigt.
 4. Pröva halvorna mot varandra och testa också så att stålet passar.
 5. Limma ihop halvorna.
 6. Såga till en botten (en s.k. sula) till hyveln. Måttet skall vara samma längd och bredd som björkdelen och tjockleken kan vara ca 5 mm.
 7. Såga ut en öppning för hyvelstålet i sulan.
 8. Limma fast sulan.
 9. Slipa och putsa hyveln.
 10. Såga till spännklaffen, en kilformad träbit som du kan klämma fast hyvelstålet i spånöppningen med.
 11. Ytbehandla med lack, olja eller t.ex. vax.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln