Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Huthi-rebellerna: Jemens före detta president Ali Abdullah Saleh dödades i striderna i Sanaa

Från 2017
Uppdaterad 04.12.2017 17:04.
Ali Abdullah Saleh
Bildtext Ali Abdullah Saleh styrde Jemen i över tre årtionden. Han uppges ha dödats i Sanaa på måndag förmiddag.
Bild: EPA/STR

Jemens Huthi-rebeller uppger att landets före detta president Ali Abdullah Saleh har dödats i striderna som rasar i Sanaa. Saleh ska ha dödats under strider i den jemenitiska huvudstaden och bilder på vad som sägs vara Salehs döda kropp sprids på sociala medier.

De jemenitiska Huthi-rebellerna säger sig ha dödat landets före detta president Ali Abdullah Saleh.

Rebellerna ska ha sprängt Salehs hem i Sanaa på måndag förmiddag i samband med striderna som har rasat i staden sedan i lördags.

Andra källor uppger att Saleh dödades då hans bil besköts med granater.

Det ryker från en byggnad i Jemens huvudstad Sanaa där det pågår strider mellan houthirebeller och anhängare till ex-presidenten Ali Abdullah Saleh.
Bildtext Både Huthi-rebellerna och Salehs lojalister uppges ha användt tunga vapen under striderna i Sanaa. Också den saudi-ledda koalitionen har bombat Huthi-fästen i staden.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bilder och videoklipp på Salehs kropp har spridits på sociala medier.

- Vår inrikesminister uppger att krisen med miliserna är över efter att deras ledare och flera av hans medbrottslingar dödades, uppgav ankaret på en tv-kanal som är rebellerna lojal.

Med miliserna hänvisades till de styrkor som har varit Saleh lojala sedan han avsattes som president och som har drabbat samman med rebellerna i huvudstaden sedan lördagen.

Salehs parti: uppgifterna stämmer

På bilderna som sprids på sociala medier syns en person som är mycket lik Saleh med en allvarlig skallskada inlindad i ett blommigt tyg.

Bildernas äkthet och uppgifterna om Salehs död har nu bekräftas av Saleh-lojalister.

Salehs parti GPC bekräftade uppgifterna till TV-kanalen Al Arabiya.

Striderna i Sanaa började då Saleh meddelade att den tre år gamla, bräckliga alliansen mellan honom och Huthi-rebllerna hade kollapsat.

Striderna har krävt åtminstone 125 liv och beskrivs som de häftigaste i huvudstaden hittills sedan inbördeskrigets början.

Styrde Jemen i tre årtionden

Salehs död innebär slutet på en era i Jemen och regionen.

Ali Abdullah Saleh dominerade den jemenitiska politiken i över tre årtionden med våld, intriger och skiftande allianser.

Han överlevde flera mordförsök, bland annat bombningar av hans residens och ett attentatförsök med en pansarvärnsgranat.

Demonstrationer mot Ali Abdullah Saleh år 2012.
Bildtext Massdemonstrationer drev Ali Abdullah Saleh från makten år 2012, men han återvände för att ta strid mot sin efterträdare i allians med Huthi-rebellerna ett drygt år senare.
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Inte ens då han avsattes år 2012 efter massprotester rubbades den roll Saleh hade karvat ut åt sig i den fattiga och krigshärjade statens maktstruktur.

Det blev klart då Saleh slöt en allians med sina tidigare fiender Huthi-rebellerna mot landets nya president Abd Rabu Mansur Hadi och hans regering.

Då läget igen höll på att skifta till den jemenitiska regeringens fördel övergav Saleh alliansen med rebellerna.

Artikeln har uppdaterats klockan 17:01 med att Saleh bekräftas ha dödats.

Diskussion om artikeln