Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Århundradets fest 6.12 på Yle - här kan du läsa vad som sänds på svenska

Från 2017
Uppdaterad 05.12.2017 16:00.
Tre festklädda män och tre kvinnor poserar med flagga
Bildtext Matilda Gyllenberg, Jonas Jungar, Niklas Aldén, Katja Johansson och Frida Frankenheuser står för intervjuer och referat på svenska under festen.
Bild: Ilmari Fabritius

Självständighetsdagens stora fest den 6.12. sänds på svenska i tv, radio och på Arenan. Det mesta om festligheterna samlas sedan på svenska.yle.fi.

Firandet inleds med stämningar från hjältegravarna runt om i landet och med körsång. Försvarsmaktens nationella självständighetsparad i Kuopio uppmärksammas också.

Självständighetsdagens ekumeniska festgudstjänst firas i Domkyrkan i Helsingfors med början kl. 12. Gudstjänsten sänds både i Yle TV1 och på Yle Vega. Radiosändningen kommenteras av Öivind Nyquist.

Yle Vega höjer feststämningen tillsammans med Magnus Hansén och Hannah Norrena kl.13. De tar tempen på många av dem som finns på slottet senare på kvällen, både i kulisserna och i rampljuset. Sändningen pågår tills sändningen från slottet börjar.

Festen på slottet kvällens höjdpunkt

Matilda Gyllenberg, Ted Urho och Jonas Jungar refererar festen på svenska - de har som uppift att känna igen och presentera gästerna då de anländer till slottet.

Sändningen inleds kl. 18.50 och den görs som en tvåspråkig gemensam sändning i Yle TV1. Du kan själv välja referatspråk och det blir intervjuer både på finska och svenska. Svensk reporter i vimlet är Katja Johansson.

Festen sänds också på Arenan och i radio, på svenska.yle.fi och på sociala medier.

Den som är mest intresserad av intervjuerna med gästerna på slottet får i år en helt egen sändning att följa med på Arenan. Bland andra Frida Frankenhaeuser intervjuar gästerna i vimlet. Sändningen är tvåspråkig.

Festen på slottet avslutas med fyrverkeri kl. 22.15 som också det sänds i Yle TV1 och på Arenan.

Vi samlar sedan allt om festen på svenska.yle.fi.

Och om du inte är helt säker på var du hittar det svenska ljudet på tv:n: Klicka på rutan här nedanför så får du svar.

Så här hittar du det svenska ljudet på din tv

Diskussion om artikeln