Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Glada miner på Lagmansgården efter beslut om fortsättning – Östensö skola kan bli ny adress

Från 2017
Uppdaterad 04.12.2017 16:16.
Direktör Carl-Johan Strömberg vid Lagmansgården
Bildtext Den här lösningen, som nu verkar bli verklighet, är den bästa möjliga på alla sätt, säger Carl-Johan Strömberg.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Det har varit turbulenta år och vi har fått kämpa hårt, så vi är väldigt glada. Det säger Lagmansgårdens direktör Carl-Johan Strömberg angående THL:s beslut att skolhemmet får fortsätta i Pedersöre.

När beslutet nu slutligen är taget, och hotet om att flytta skolhemmet till Vichtis ser ut att vara avvärjt, är det dags att planera för framtiden.

Östensö skola är ett alternativ

Pedersöre kommun, Lagmansgården och Senastfastigheter ska nu försöka hitta en lösning på problemen med fastigheten.

- Ett alternativ som har kommit på tal är Östensö skola som finns i byn. Vi skulle ha skola i den och dessutom skulle det byggas nya elevbostäder på området. Då skulle allt finnas på samma ställe precis som tidigare.

- Tanken är att det skulle byggas 19-20 platser och det skulle också byggas en svenskspråkig särskild omsorgsavdelning.

Vad betyder det?

- Det är en låst avdelning, där barn kan vistas 30 till 90 dagar. Det finns ingen svenskspråkig sådan för tillfället eftersom vi inte har haft möjlighet att erbjuda det i den nuvarande fastigheten. Men vi har märkt att det finns ett stort behov av en sådan avdelning.

Hur akut är det att hitta en lösning med tanke på problemen med nuvarande fastighet?

- Den är gammal och oändamålsenlig, men vi hoppas att den håller ihop de två-tre åren det här projektet kommer att ta, säger Strömberg.

Turbulenta år med hot om stängningar

Turerna kring Lagmansgården har varit många de senaste åren. Staten har hotat att dra in finansieringen, men sedan ändrat sig. Bara för att på nytt igen hota med att stänga ner skolhemmet.

Senast i våras kom social- och hälsovårdsministeriet fram till att det blir billigast om man bygger nytt och flyttar verksamheten till Nummela i Vichtis i Nyland.

- När det kom på tal hade de nog ingen aning om vad de verkliga behoven är. Det var kanske nog bara ett lösryckt förslag som kom någonstans ifrån. Man kan inte sätta helt svenskspråkiga elever i en helt finskspråkig miljö, säger Strömberg.

Kommunen vill ha långsiktig lösning

På Pedersöre kommun vill man nu hitta en långsiktig lösning för skolhemmet.

- Det har varit och är vår målsättning. Som det har varit de senaste åren är inte vettigt, säger Stefan Svenfors, kommundirektör i Pedersöre.

Tanken är att kommunen ska bygga de nya bostäderna och hyra ut dem och Östensö skola till skolhemmet. Men någon exakt tidtabell finns inte ännu.

- Vi väntar nu på att skolhemsdirektionen ska skicka skisser på planlösningar och berätta mera om hurudana behov de har. Sedan ska vi räkna på vad projektet kan börja kosta.

Svenfors understryker att Östensö skola och området kring det inte behöver vara det enda alternativet, men det är det som har diskuterats hittills.