Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Bästa presentgömman är ett pepparkakshus av kartong

Från 2017
Uppdaterad 30.11.2018 15:02.
Strömsö inslag: Pepparkakshus av kartong - Spela upp på Arenan

Vit kristyr på brun pepparkaka - en julkombination som är rätt oslagbar, fylld av harmoni och välbehag. Det är den känslan vi ska ta med oss när det är dags att paketera in julklappar. Och varför inte dölja överraskningarna i ett pepparkakshus av kartong?

Du behöver:

  • papplådor eller flyttkartonger
  • penna och linjal
  • skärkniv
  • limpistol
  • vit tusch

Flyttkartonger är en bra bas för de här husen. Det gäller bara att vrida och vända på kartongen så placeringen blir så bra som möjligt.

Bäst blir det om du använder de färdiga vikningarna till husets egna hörn och kanter. Formatet, högt eller lågt, väljer du enligt present.

Det är lite samma tänk som när du bygger ett pepparkakshus. Du behöver fyra väggar och två takdelar. Skillnaden nu när du bygger i kartong är att allt ska sitta ihop och att det behövs bottenflikar från varje vägg och extra flikar för ihoplimning av väggarna.

Gör så här:

  1. Rita ut på papper och testa vikningarna innan du ritar av dem på kartongen.
  2. Skär ut kartonghuset.
  3. Vikningarna för knutar, tak och bottenflikar gör du med hjälp av en metallinjal eller en bordskant.
  4. Limma ihop väggarna. Vik in bottenflikarna och limma fast. Taket ska inte limmas ihop om det ska användas som presentförpackning. Om huset ska bli dekoration kan taket förseglas.

Dags för den härliga dekorationen! Gamla europeiska sagostäder fick inspirera till utsmyckningen av mina hus - många detaljer, fönsterluckor och korsvirke.

Paketen förseglas med lim eller dekorativa klistermärken.

Tre pepparkakshus gjorda av brun kartong och dekorerade med vit tusch. Bredvid står ett tänt ljus och ett fat med pepparkakor.