Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Beslut om Keskuskoulu får vänta ett tag till

Från 2017
Uppdaterad 05.12.2017 07:52.
Mustasaaren keskuskoulu.
Bildtext Mustasaaren keskuskoulu.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Under måndagseftermiddagen skulle Korsholms kommunstyrelse ha tagit upp Keskuskoulus framtid, men tiden tog slut när fullmäktigemötet skulle börja. Föräldrar är upprörda över att inget beslut fattades.

Kommunstyrelsens möte började vid 15.30-tiden på måndagseftermiddagen, och bland ärendena fanns bland annat situationen kring Keskuskoulu, där elever på måndagen strejkade på grund av den dåliga inomhusluften.

Behandlingen av ärendet lämnade på hälft eftersom kommunens fullmäktige också sammanträder på måndagen med start klockan 17.

Ärendet blev återremitterat till måndagen den 11 december.

- Man vill ännu se om det finns övriga utrymmen i Smedsby som kommunen äger som går att använda, säger Rurik Ahlberg, Korsholms kommundirektör.

Rurik Ahlberg i Korsholms ämbetshus.
Bildtext Rurik Ahlberg, kommundirektör i Korsholm.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Ahlberg säger också att man inte har konditionsgranskat Brändö skola heller, som har varit ur bruk i två år. Ett av alternativen som man inom kommunen har övervägt har varit att placera några klasser i Brändö skolas utrymmen i Vasa.

- Det handlar om att vända på alla stenar, säger Ahlberg.

Fler baracker

Ahlberg konstaterar att det ligger en väldigt press på både politiker och tjänstemän gällande Keskuskoulusituationen. Vissa åtgärder gör man dock snabbt.

- I nästa vecka tas de första fyra klassrummen i baracker i bruk bredvid Keskuskoulu, säger Ahlberg.

Styrelsen tog även beslutet att reservera ytterligare baracker för sex klassrum till, som kan tas i bruk i februari. Resterande sex klasser kommer att inhysas i ännu okända utrymmen i Smedsby, i Brändö skola eller i Keskuskoulus nyaste del.

För att få till en mer bestående lösning är det fortsättningsvis ändå februari som gäller.

- Man vill att någonting ska hända genast. Det snabbast möjliga är i vilket fall som helst i februari, säger Ahlberg.

Eftersom Brändö skola inte har varit i bruk på två år behöver också den byggnaden förberedas för verksamhet igen, om man beslutar så.

Upprörda föräldrar

På föräldrar håll togs inte beskedet om att beslutet skjuts fram till måndag med ro. Sara Koskiniemi har två barn i Keskuskoulu och hon är upprörd över att man inte kom till skott med vart barnen ska placeras.

- Jag är väldigt besviken att våra barns hälsa inte spelar någon större roll för kommunen.

Koskiniemi tror inte heller på att någon del av Keskuskoulu skulle gå att använda för skolgång trots separat ventilation.

- Det kommer inte att fungera. Våra barn är redan i den nya delen och de har symptom. Det kommer vi inte att godkänna.

Alternativet där en del barn skulle placeras i baracker och en del i Brändö skola i Vasa tycker Koskiniemi däremot låter vettigt.

- Det låter i alla fall vettigare. Alla andra lösningar känns som bättre lösningar än Keskuskoulu.

Hur som helst kommer man inte konkret att kunna flytta alla barn till andra utrymmen före februari. Det här upprör Koskiniemi som nu överväger att ha sina barn hemma resten av året.

- I dag kommer de att gå till skolan eftersom båda barnen har lillajulsfest, men resten av veckan kommer de att stanna hemma. Så kommer vi att fundera på fortsättningen. Att ha dem hemma också resten av året.

Uppdaterad 19:33 med kommentarer av kommundirektör Rurik Ahlberg

Artikeln är uppdaterad 5.12.2017 klockan 7:45 med kommentar av förälder Sara Koskiniemi.

Diskussion om artikeln