Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mehiläinen backar - grundar ej hälsostation i Uleåborg tillsammans med Siikalatva kommun

Från 2017
Uppdaterad 04.12.2017 20:54.
Mehiläinen
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Hälsovårdsföretaget Mehiläinen ville grunda en hälsostation tillsammans med kommunen Siikalatva i samband med Mehiläinens läkarstation inne i Uleåborg. Eftersom hälsostationen officiellt skulle vara en del av den offentliga vården hade Uleåborgs stad varit tvungen att betala invånarnas besök på Mehiläinen.

Nu meddelar ändå Mehiläinen i ett pressmeddelande att man avstår från planerna.

Enheten i Uleåborg var tänkt att fungera i Mehiläinens regi, i samma utrymmen där Mehiläinen redan driver en läkarcentral.

I praktiken hade en stor del av kunderna sannolikt varit invånare i Uleåborg och med stöd av valfriheten hade de kunnat anlita hälsocentralen i Siikalatva.

Uleåborgs stad hade då tvingats ersätta Mehiläinen för vården, eftersom det skulle ha varit fråga om en hälsostation inom den offentliga sektorn.

Både social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet har kallat planerna olagliga. Mehiläinen säger sig ha överraskats av ministeriernas tolkning, eftersom bolagets egna utredning visade att det tilltänkta systemet var lagligt.

Backade efter negativa reaktioner

Siikalatvas kommundirektör Pauli Piilma säger att beslutet om att slopa planerna fattades i samråd med Mehiläinen.

- Vi diskuterade saken och konstaterade att saken har blåsts upp och att publiciteten inte är bra för någon. Vår avsikt var endast att säkra våra kommuninvånares tjänsteutbud, inte att göra hälsovårdsreformen svårare, sade Piilma till Yle.

Enheten skulle enligt planerna ha öppnat redan på torsdag den 7 december.

Mehiläinen uppger att bolaget bestämde sig för att skrota planerna på grund av ministeriernas och Uleåborgs negativa reaktioner.

Mehiläinens vd skriver per e-post till Yle att ett hundratal Uleåborgsbor redan hade hunnit meddela att de tänkte börja anlita Siikalatva kommuns hälsovårdstjänster.

Diskussion om artikeln