Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Patrik Laine i ståtligt sällskap med Ovetjkin, Matthews och Crosby – frustrerad på sig själv trots mäktigt målsnitt

Från 2017
Patrik Laine, hösten 2017.
Bildtext Patrik Laine är på väg mot cirka 40 mål i grundserien.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Endast två spelare under de senaste tolv åren har gjort fler mål under sina 100 första NHL-matcher än Patrik Laine. Ändå är tonåringen inte helt nöjd med den pågående säsongen: ”Jag har inte spelat så bra”.

36 mål (och 28 assist) på 73 matcher under debutsäsongen i NHL.

13 mål (och 8 assist) på 27 matcher hittills under den andra – ett snitt som utlovar nästan 40 fullträffar vid slutet av grundserien ifall samma takt upprätthålls.

Patrik Laine har haft en fullkomligt fantastisk start på NHL-karriären. I natt spelade han sin hundrade match och slog in mål nummer 49.

Bara Aleksandr Ovetjkin (64) och Auston Matthews (52) har visat upp ett bättre saldo sedan säsongen 2005-2006. Laine är delad trea med en annan superstjärna Sidney Crosby.

”Någonting fattas”

Trots att målen rasslat in i jämn takt också under den andra säsongen är Laine inte fullt nöjd med sina prestationer. Winnipeg Jets går bättre än på länge och är på väg att slå sig in bland den absoluta NHL-eliten.

Detta med Patrik Laine i en något annorlunda roll än förra säsongen.

Då fick nykomlingen spela tillsammans med lagets offensivt klart vassaste center i Mark Scheifele. Nu satsar tränaren Paul Maurice på två produktiva kedjor och matchar Laine och ytterkompisen Nikolaj Ehlers tillsammans med tvåvägscentern Bryan Little.

Patrik Laine, hösten 2017.
Bildtext Nya samarbetet har inte fungerat som smort.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

– Det känns som om någonting fattas, säger Laine om kedjekemin till Yle Urheilu. Därför har vi inte kunnat skapa chanser och då blir det förstås inte heller mål i önskad takt.

– Jag har inte spelat så bra, vilket har minskat på speltiden. Man måste förtjäna istiden.

Det här säger en 19-åring som ligger delad tolva i skytteligan med sina tretton mål, bara tre bakom John Tavares på tredje plats. De ryska målspottarna Nikita Kutjerov och Ovetjkin toppar med 19 strutar var.

Svårt komma in i rytmen

Laine konstaterar att självförtroendet har sviktat då istiden minskat. Han har spelat i medeltal en och en halv minut mindre per match jämfört med förra säsongen.

– Alltid vill man ju spela mera, men jag hoppar in på isen när jag blir tillsagd, säger Laine som snittat dryga sexton minuter denna säsong.

– Det här är säkert bra med tanke på våren, men inte känns det så på bänken. Inte tänker man där att ”nu orkar jag sen spela på våren”. Det är svårt att komma in i rytmen.

Efter en mållös svit på fyra matcher har Laine nätat i de två senaste. Han jagar NHL-fullträff nummer 50 i match nummer 101 borta mot Detroit Red Wings natten till onsdag finländsk tid.

– Jag spelar så bra jag kan med det ansvaret jag får. Inte lönar det sig att försöka på något komplicerat i det här skedet. När chanserna kommer, så lägger jag pucken i mål.

Diskussion om artikeln