Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Högerradikala, anarkister och antifascister demonstrerar på självständighetsdagen

Från 2017
Uppdaterad 05.12.2017 10:26.
612-föreningens fackeltåg till Sandudds begravningsplats den 6 december 2015.
Bild: All Over Press

Självständighetsfirandet i Helsingfors präglas av flera olika demonstrationer och motdemonstrationer. - Om du är på fel plats vid fel tillfälle och kanske öppet visar att du inte håller med dem, eller bara råkar höra till en sådan politisk, etnisk eller sexuell minoritet som inte passar in i deras idealsamhälle så kan de vara farliga, säger Svenska Yles reporter Marko Hietikko som granskat de högerextrema rörelserna under flera år.

På självständighetsdagen kommer den nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen att demonstrera i Helsingfors. Dessutom är medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen med och arrangerar "Marsch för friheten".

I förra veckan kom Birkalands tingsrätt med en dom där organisationen förbjöds. Eftersom den Nordiska motståndsrörelsen är en nordisk organisation är det sannolikt att svenska och norska medlemmar reser till Finland för att delta i demonstrationerna. Efter domslutet protesterade rörelsens medlemmar utanför den finska ambassaden i Stockholm.

- Jag tror att vi kan förvänta oss en större uppslutning än vi har sett tidigare, säger Marko Hietikko.

Marko Hietikko
Bildtext Marko Hietikko har undersökt högerextrema organisationer.
Bild: Yle

Förbudet har inte vunnit laga kraft ännu och Hietikko tror att det kommer att gå vidare åtminstone till hovrätten.

Om förbudet vinner laga kraft får Nordiska motståndsrörelsen inte längre vifta med sina flaggor, bära yttre kännetecken och logon eller samla in pengar.

- De ser det som att yttrandefriheten begränsas och att de blir utsatta för förföljelse. Många tror på deras propaganda, säger Hietikko.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar under Finlands självständighetsdag i december 2016.
Bildtext Nordiska motståndsrörelsens verksamhet försvåras om förbudet träder laga kraft.

Dessutom arrangeras fackeltåget 612. Demonstrationen startar från Tölö torg och går mot hjältegravarna på Sandudds begravningsplats. Fackeltåget ordnas av personer från Suomen Sisu, en organisation som enligt Skyddspolisen gett uttryck för högeretxrema åsikter och den fascistiska nättidningen Sarastus.

En medlem från Nordiska motståndsrörelsen har tidigare upprätthållt 612:s webbsidor.
- 612 har varit mycket noga med att påpeka utåt att de är en politiskt obunden nationalistisk manifestation, säger Hietikko.

Radikala, vanliga människor och bråkstakar i leden

Enligt Hietikko samlar demonstrationerna naturligtvis radikala människor, men också vanliga människor.

- Vulgärdebatten kallar alla 612-demonstranter nazister och motdemonstranterna anarkister eller våldsamma antifascister.

- Alla som går i 612 är inte nazister, där finns säkert folk som går på propagandan och tror att de är där för att de är fosterländska, säger Hietikko.

Motdemonstrationerna lockar organiserade, våldsbenägna, militanta antifascister och anarkister, men också vanligt folk.

- Bland motdemonstranterna finns hur mycket som helst vanligt folk som helt enkelt inte är bekväma med att vi har nazister som marscherar på öppen gata i Finland år 2017.

Utöver demonstranterna finns det också många som bara ger sig ut på gatorna för att få slåss i största allmänhet.

- Därtill finns det säkert en massa människor som egentligen bara kommer för att de ser en chans att få slåss och söndra fina bilar och kasta in cykelställningar genom småföretagares skyltfönster, säger Hietikko.

Hur rädd ska man vara?

Tidigare år har det uppstått våldsamheter mellan de olika demonstrationerna. För två år sedan greps omkring 130 personer i Helsingfors i samband med sammandrabbningar.

Hietikko säger att människor som rör sig på stan i princip inte behöver vara rädda för demonstranterna. Det har ändå hänt att förbipasserande har misshandlats, ibland med dödlig utgång, så det lönar sig att vara försiktig.

- Om du är på fel plats vid fel tillfälle och kanske öppet visar att du inte håller med dem eller bara råkar höra till en sådan politisk, etnisk eller sexuell minoritet som inte passar in i deras idealsamhälle så kan de vara farliga, säger Hietikko.

Rättelse kl. 10.03: Citat preciserade och förtydligande om fackeltåget 612.

Diskussion om artikeln