"Salam är vår bästa biltvättare"
Irakiern Salam Al Lami fick anställning som biltvättare i Vasa i juni. Han var den absolut bästa som sökte jobbet, säger hans chef. Chansen för att han ska få uppehållstillstånd för arbete är ändå liten.
26-årige Salam Al Lami kom till Finland från Bagdad hösten 2015. För ett par veckor sedan fick han för andra gången avslag på sin ansökan om asyl.
Nu sätter han sitt hopp till att bli beviljad uppehållstillstånd för arbete.
- Jag gör nästan allt här, tvättar lastbilar och polerar bilar. Jag hoppas att jag ska få ett positivt svar på min ansökan.
Det hoppas hans chef Daniel Sahebi också. Han vill inte ställa upp på bild men ger gärna sin syn på saken som arbetsgivare.
- Salam jobbar lika hårt som tre arbetstagare. Jag måste tvinga honom att sätta sig ner och äta lunch eller ta en kaffepaus. Han har också gett oss fler kunder eftersom han talar arabiska.
"Slöseri att kasta ut motiverade arbetstagare"
När biltvätteriet behövde rekrytera en ny arbetstagare stack Salam ut i mängden av arbetssökande, berättar Daniel Sahebi.
- Det kom tiotals ansökningar men Salam var den enda som promenerade in personligen med cv.
Den unga irakierns drivkraft imponerade på arbetsgivaren.
Många av de som nekas asyl har skaffat jobb och är mycket motiverade arbetstagare, säger Sahebi.
- Ur arbetsgivarens synvinkel är det slöseri med resurser att bli av med anställda man har lärt upp. Det kostar ganska mycket pengar att lära upp en ny arbetstagare.
Daniel Sahebi, som själv har rötterna i Iran, efterlyser en attitydförändring i det finländska samhället.
- När asylsökande kommer hit och inte jobbar säger man att de tar våra skattepengar. Och när de kommer hit och jobbar säger man att de tar våra jobb.
Tre av fyra får nekande besked
Chansen att en asylsökande ska få uppehållstillstånd för arbete är ändå liten . De två senaste åren har tre av fyra asylsökande nekats uppehållstillstånd för arbete.
Mellan januari 2015 och juni i år har drygt 30 asylsökande från Irak, Afghanistan och Somalia beviljats uppehållstillstånd för arbete. Det är helt enkelt svårt att uppfylla kriterierna.
I första hand ska företag anställa inom EU-området
Då det gäller uppehållstillstånd för arbete gör Arbets- och näringsbyrån först en helhetsprövning av situationen.
Man bedömer bland annat om det finns lämplig arbetskraft tillgänglig inom skälig tid för arbetsuppgiften inom EU-/EES-området.
För att utreda det kan Arbets- och näringsbyrån kräva att arbetsplatsen annonserar ut jobbet både nationellt och via den europeiska jobbannonsförmedlingen.
Finns det lämplig arbetskraft inom arbetsmarknadsområdet att tillgå finns det inga grunder för Migrationsverket att bevilja uppehållstillstånd för arbetstagare.
En het fråga i riksdagen
I oktober lämnade över 100 riksdagsledamöter in en lagmotion om att slopa behovsprövningen för arbetskraft från länder utanför EU.
Enligt undertecknarna är det nuvarande systemet byråkratiskt och ojämlikt, och gör att duktiga arbetstagare avvisas från Finland.
Frågan debatterades livligt i riksdagen men kontentan blev att behovsprövningen fortsätter eftersom man inte kommit överens om annat i regeringsprogrammet.
Sverige slopade behovsprövningen av utländsk arbetskraft för tio år sedan och är i dag det enda EU-landet som inte reglerar arbetskraftsinvandringen.
Reklamutdelning sysselsätter många asylsökande
Företaget Pasi - Jakelut som hör till koncernen Suomen Suoramainonta sysselsätter ett 60-tal asylsökande som reklamutdelare.
Jobbet är en deltidssyssla och i städerna är det svårt att hitta folk som är villiga att göra jobbet.
Katja Myyryläinen, enhetschef på Pasi - Jakelut, försöker nu hjälpa en av sina irakiska anställda som också han har fått två negativa asylbeslut.
26-årige Ghaith AlTaie jobbar deltid för företaget med att dela ut reklam och sortera reklam i lagret i Vasa.
- Vi vill ha honom kvar. Han är väldigt flitig och det märks att han är motiverad att jobba och stanna i Finland, säger Katja Myyryläinen.
"Han har blivit en av oss"
Myyryläinen skulle gärna anställa Ghaith AlTaie på heltid men det går inte eftersom det skulle kräva att han också kör ut reklam. Ghaiths irakiska körkort är inte giltigt i Finland.
Företaget försöker därför hjälpa honom att hitta andra jobb eller eventuellt en studieplats för att öka hans chanser att få stanna i Finland.
Katja Myyryläinen tycker att alla asylsökande borde ses som individer.
- Myndigheterna borde utreda mera om de faktiskt är villiga att ta sig in i arbetslivet och anpassa sig till samhället. Ghaith vill försörja sig själv. Han har blivit en av oss.
Måndagen den 4 december efter att artikeln skrevs fick Ghaith AlTaie besked om att han inte får stanna i Finland.