Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Nekad bröllopstårta åt samkönat par når Högsta domstolen

Från 2017
Uppdaterad 05.12.2017 07:51.
Tårtfigurer
Bild: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Högsta domstolen i USA inleder behandlingen av ett knivigt fall. Vilka rättigheter ger den amerikanska konstitutionen? Kan man vägra sälja varor åt homosexuella? Mänskorättsaktivister befarar det värsta i dagens USA.

Frågan är vad en kristen har rätt att göra med hänvisning till sin tro. Frågan om bagaren som vägrade göra en bröllopstårta åt ett homosexuellt par som skulle gifta sig har nu nått högsta juridiska instans i USA.

Överraskande svar i bageriet

David Mullins och Charlie Craig gifte sig i juli år 2012. De gjorde det i en delstat som tillät samkönade äktenskap. De bodde i Colorado, där det var förbjudet.

De ville också fira med vänner och familjer i hemstaden. Men när de skulle köpa sin bröllopstårta från Masterpiece Cakeshop i Denver fick de ett nej av bagaren Jack Phillips.

Han är kristen, och ansåg att det strider mot hans övertygelse att hjälpa samkönade par att gifta sig.

Yttrandefrihet, religionsfrihet, antidiskriminering

Det är ett gammalt fall, men har stor principiell betydelse. Är antidiskrimineringslagarna eller religionsfriheten viktigast?

Fallet väcker stor uppmärksamhet i USA. Bagaren hänvisar till sin kristna tro, konstnärliga frihet och den amerikanska yttrandefriheten.
Men Colorado har också lagar som förbjuder diskriminering.

Frågan kommer upp till en första muntlig behandling i Högsta Domstolen i Washington idag.

Hittills har bagaren dömts – men håller det högst upp?

Frågan har behandlats i flera lägre domstolar, och där har det nygifta paret fått rätt. Bagaren har dömts att ändra sin linje och träna sin personal att inte diskriminera några kunder.

Många följer spänt med Högsta domstolens behandling av ärendet. Fallet kan bli en juridisk rysare.

Politik och juridik

Det här kan också bli ett politiskt beslut. Högsta domstolen godkände oväntat för några år sedan rätten till äktenskap för samkönade par i hela USA.

USA:s högsta domstol  i huvudstad Washington i april 2017
Bildtext USA:s högsta domstol
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Men det är inte säkert att den tillåtande linjen gäller också nu.
Ska kakmakare, bröllopsfotografer, blomsterhandlare och festfixare kunna vägra samarbeta med homosexuella, med lagen på sin sida?

Domarna är politiskt utnämnda och många har suttit där väldigt länge. President Trump har varit mycket stolt över sin senaste utnämning, då domare Gorsuch fick plats i Högsta domstolen.

”Jesus skulle inte ha bakat denhär kakan”

Bagaren Jack Phillips förklarar att han av religiösa skäl inte bakar alla slags kakor. Han vägrar bland annat att göra Halloween-bakverk och bröllopstårtor åt samkönade par.

Han anser att samkönade äktenskap är synd, äktenskap är till för man och kvinna. Och i en tv-show sa han att han inte tror att Jesus skulle ha bakat den här bröllopstårtan.

Nu har Jack Phillips slutat göra bröllopstårtor.

- Det är ett allvarlig ekonomiskt bakslag, sa han i en tv-intervju. Omkring 40% av bageriets omsättning kom från bröllopstårtorna.

Många kunder har slutat gå till hans bageri på grund av diskrimineringen. Men han har också fått nya kunder som vill stöda hans linje.

Amerikanernas 200 år gamla rättigheter

Amerikanerna hänvisar till konstitutionen och de många tilläggen i flera olika sammanhang. Rätten att försvara sig gör att vapeninnehavet är stort i USA.

Det handlar om de fundamentala friheterna som amerikanerna har haft i 200 år, enligt bagarens stödtrupper från den konservativa kristna gruppen Alliance Defending Freedom.

Religionen är en synlig företeelse i USA. Det syns också i kampen mot fria aborter, där president Trump är aktiv.

Men ger konstitutionen rätt att diskriminera, frågar sig de samkönades juridiska rådgivare från mänskorättsorganisationen ACLU (American Civil Liberties Union).

Vad händer då med allas lika värde och förbudet att diskriminera på grund av religion, hudfärg, sexuell läggning?

Det handlar inte bara om en kaka

David Mullins och Charlie Craig fick sin bröllopstårta på annat håll. De har redan hunnit fira sin femte bröllopsdag.

Den nekade bröllopstårtan har blivit en mycket större principiell sak.

- Det handlar inte om en kaka, en bagare eller konstnärlig frihet, säger Mullins och Craig. Det handlar också om att bli likvärdigt behandlade i det amerikanska samhället.

Diskussion om artikeln