Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Allt mer kaotiskt läge efter presidentvalet i Honduras – många poliser vägrar kväsa oppositionsprotester

Från 2017
Oppositionsdemonstranter visar tacksamhet till poliser som vägrade lyda order om att kväsa protester med skyltar och slagord i Tegucigalpa.
Bildtext Demonstranter tackar polisenheterna som vägrade lyda regeringens order om att skingra oppositionens protester i huvudstaden Tegucigalpa.
Bild: EFE/GUSTAVO AMADOR

I Honduras har de våldsamma demonstrationerna fortsatt mot vad oppositionen anser vara valfusk i presidentvalet. Rösträkningen uppges vara färdig, men sittande presidenten Orlando Hernandez har inte officiellt utlysts till vinnare. Internationella observatörer anser att resultatet inte kan godkännas.

Våldsamma protester har igen brutit ut i Honduras då resultatet från presidentvalet för mer än en vecka sedan fortfarande låter vänta på sig.

I huvudstaden Tegucigalpa har tusentals människor marscherat för att kräva att rösterna räknas om.

Enligt oppositionen har åtminstone två människor dödats i sammandrabbningar med kravallpolis under protesterna, men myndigheterna har inte bekräftat dödsfallen.

Våldsamheterna som bröt ut efter anklagelser om valfusk har hittills krävt åtminstone 12 liv.

Regeringens åtgärder, utegångsförbud och större befogenheter åt polis och militären, har inte fått ett slut på demonstrationerna.

Resultatet klart, ännu ingen vinnare

Valmyndigheterna som anklagas för att ha manipulerat resultatet till sittande presidenten Juan Orlando Hernandez fördel fortsätter att förbrylla valobservatörerna med sitt beteende.

Myndigheterna uppgav att resultatet är färdigt, och att Hernandez har fått 42,9 procent av rösterna mot oppositionens kandidat Salvador Nasrallas 41,39 procent.

Hernandez har ändå inte officiellt utsetts till vinnare och har inte heller firat sin seger trots att han under rösträknandet flera gånger har hävdat att han har vunnit valet.

Den snäva marginalen, oregelbundenheterna, felen och de systematiska problemen som har kantat rösträknandet tillåter inte delegationen att vara säker om resultatet.

― Jorge Quiroa, chef för OAS:s observatörer

Rösträknandet har kantats av stora problem, som bara har spett på oppositionens misstankar om valfusk.

Myndigheterna har bland annat avbrutit räknandet vid flera tillfällen, varpå resultatet plötsligt har svängt till Hernandez fördel.

Nasrallas oppositionsallians har krävt att rösterna räknas om och har uppgett att resultatet tas till domstol om deras krav inte möts.

Oppositionens presidentkandidat i Honduras sitter på ett bilflak med före detta presidenten Manuel Zelaya under en demonstration i huvudstaden Tegucigalpa.
Bildtext Oppositionens kandidat Salvador Nasralla (tv. vänster) och landets före detta president Manuel Zelaya vid en demonstration i Tegucigalpa.
Bild: EPA-EFE/GUSTAVO AMADOR

- Vi kommer inte att tillåta att det här valet stjäls av oss, sade den tidigare presidenten Manuel Zelaya som avsattes i en statskupp år 2009 och stöder Nasralla.

Polisenheter vägrar lyda order

Hernandez och hans regering verkar ha allt svårare att kontrollera situationen.

Flera polisenheter har hörsammat den enade oppositionens krav och har vägrat upprätthålla utegångsförbudet.

Poliser i Honduras står maskerade vid en polisstation.
Bildtext Poliser ur de så kallade Kobra-enheterna, polisens elitstyrkor, uppger att de inte tänker lyda order om att skingra oppositionens protester.
Bild: EPA-EFE/GUSTAVO AMADOR

Åtminstone två olika enheter av polisens elitstyrkor säger att de inte vill välja sida i konflikten och låter bli att försöka kväsa oppositionens demonstrationer.

- Vi gör uppror mot den här ordern. Vi uppmanar alla poliser och soldater att följa sitt samvete i stället, sade en maskerad polis ur de så kallade Kobra-styrkorna till nyhetsbyrån Reuters i Tegucigalpa.

En del poliser rapporteras också ha anslutit sig till protesterna, men uppgifterna har inte gått att bekräfta.

Oklarheter, oregelbundenheter och fel

Samtidigt uppger de internationella valobservatörerna att de inte anser att resultatet kan anses giltigt.

Bolivias före detta president Jorge Quiroa som leder OAS observatörer menar att åtminstone en tredjedel av rösterna borde räknas om.

- Den snäva marginalen, oregelbundenheterna, felen och de systematiska problemen som har kantat rösträknandet tillåter inte delegationen att vara säker om resultatet, sade Quiroa.

Också EU:s observatörer har sagt att en omräkning av en stor andel av rösterna är nödvändig för att resultatet ska kunna anses giltigt.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln