Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Självständighetsfirandet inleds redan i dag tisdag

Från 2017
Uppdaterad 05.12.2017 17:36.
Presidentens slott i jubileumsbelysning den 4 december
Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

På många ställen kan man fira Finlands 100-årsjubileum redan i dag tisdag. På programmet finns bland annat självständighetsfester, flagghissning, besök vid hjältegravar och -monument, scoutlöften, kafferep och konserter.

Mörkret stör inte firandet, eftersom centrala mål blir belysta i blått och vitt runtom i landet. Dessutom riktas tusentals strålkastare mot finska flaggor som hissas vid 18-tiden på kvällen. Flaggorna får vara hissade till klockan 22 i morgon kväll.

Riksdagens Finland 100-festligheter kulminerar i dag i ett jubileumsplenum. Där beslutar riksdagen om en statlig gåva till det 100-åriga Finland.

Gåvan utgörs av en aktiedonation på 50 miljoner euro till Stiftelsen för självständighetsjubileets barnfond. Jubileumsplenumet direktsänds på Yle TV1 och på Arenan.

Barn firar i Ständerhuset

På eftermiddagen är statsminister Juha Sipilä (C) värd för en barnfest i Ständerhuset. Sammanlagt 600 barn, två från varje kommun i Finland, har bjudits in. Barnen har fått rådet att klä sig i sådana festkläder att de själva känner sig bekväma.

Hundratals företag och arbetsplatser ordnar i dag en blåvit kaffestund för sina anställda.

Dessutom uppmuntras alla finländare att fira en gemensam kaffestund klockan 14 i dag.

Förfest i karaokerestauranger

Självständighetsfirandet inleds officiellt vid 18-tiden på Helsingfors Salutorg. Yle direktsänder firandet på Arenan.

På torget byggs en installation av Finlands flagga när barn och unga hissar flagg. I flagghissningen deltar landets högsta ledning, president Sauli Niinistö, statsminister Juha Sipilä och riksdagens talman Maria Lohela (Blå).

Före det, vid 17-tiden, tänds levande ljus på presidenternas gravar.

I närheten av Paavo Nurmis staty tänds en eld i ett fyrfat, på samma sätt som elden under de olympiska spelen 1952 tändes.

Man kan också delta i förfesten till exempel genom att titta in på det egna närbibliotekets självständighetsfest. Över 170 bibliotek bjuder på program för hela familjen.

Även alla finländska karaokebarer har utmanats att delta i tisdagens förfest. Avsikten är att man tillsammans ska få sjunga kända finska låtar såsom Sininen ja Valkoinen och Olen Suomalainen samt Vårt land.

Självständighetsbal i Lovisa

Lovisa bjuder i kväll på Finland 100-bal på Lovisa idrottshall klockan 19.30–23.30. Balen avrundas med fyrverkeri klockan 23.45. Det är fritt inträde till balen.

Källor: FNB, Finland 100,

Diskussion om artikeln