Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Byskolor läggs ner i Kronoby – förälder: "Det känns tomt"

Från 2017
Uppdaterad 05.12.2017 11:00.
Småbönders skola i Kronoby.
Bildtext Småbönders skola avslutar verksamheten men får fortsätta med förskolan.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Flera byskolor i Kronoby stängs de närmaste åren, beslöt kommunfullmäktige igår. Två nedläggningshotade förskolor får däremot vara kvar tillsvidare.

Skolorna i Norrby och Småbönders stängs redan nästa år. Det här läsåret blir därmed det sista för eleverna i de två skolorna.

Påras skola stängs hösten 2019 och Söderby skola senast när Nedervetil skola är klar år 2020.

Förskolorna i Småbönders och Jeussen får däremot fortsätta tillsvidare. Kommunstyrelsen hade föreslagit att också förskolorna skulle stänga.

Andreas Nyman, aktiv i Småbönders Hem-och skolaförening, säger att det känns tomt efter beslutet.

- Man känner nog en stor sorg. Vi har haft en jättetajt enhet med dagvård, förskola och skola på samma ställe. Det är inte roligt att se att en välfungerande verksamhet körs ner.

Får längre skolväg

Andreas Nyman säger att han är lycklig över att hans äldsta dotter har fått gå i Småbönders skola men mindre lycklig över att hans två yngre barn inte får gå i byskolan.

Från och med hösten 2018 flyttar eleverna från Småbönders över till Terjärv skola och eleverna från Norrby till Centralskolan i Kronoby centrum.

För Andreas Nymans barn blir skolvägen längre i och med skolbytet.

- Det är inget fel på Terjärv skola. Men avståndet och byaskolans bortfall är problemet.

Ville bevara klasserna 1-3

Nyman säger att det alternativ till nedläggning som man presenterade för kommunen skulle ha sparat lika mycket pengar. Det alternativet gick ut på att förskolan och klasserna 1-3 skulle bli kvar.

- Men även om kommunstyrelsen skulle ha godkänt vårt alternativ skulle det ha varit en kamp att få ekonomin att gå runt. Om man tänker på det känns kommunens beslut lite mindre bittert, säger Nyman.

Nu är det ändå dags att tänka framåt, säger han.

- Vi har funderat på att grunda en privatskola men vi inser nog arbetsbördan och att det också ekonomiskt är svårt med ett litet elevunderlag.

Småbönders skola har haft 19 elever fördelade på sex årskurser.

- Det är ändå en bra sak att Kronoby har kunnat ha kvar sina småskolor så länge. Det kan kommunen vara stolt över, säger Nyman.

Diskussion om artikeln