Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ingen popfest i Borgå nästa sommar

Från 2017
Tältet för Borgå popfest riggas upp
Bildtext Festivalen har hållit till i Näse sedan 2015.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Borgå Popfest håller paus 2018 eftersom man inte hittat ett lämpligt ställe för evenemanget.

Tre år i rad har Borgå Popfest gått av stapeln på Vinnarvägens plan bredvid S-market Näse. På den platsen inleds byggnadsarbeten nästa vår, vilket gör att festivaltältet inte ryms där nästa sommar.

Trots försök har en ersättande plats för festivalen för nästa sommar inte hittats i Borgå.

Sommarfestivalen Borgå Popfest har arrangerats på samma plats vid Vinnarvägen i Näse sedan 2015. Evenemanget har årligen lockat en publik på flera tusen personer. I bästa fall har evenemanget haft över 9 000 festivalgäster på tre dagar.

- Vi har kartlagt alla möjligheter och diskuterat nya festivalplatser med Borgå stad ända sedan vi för några veckor sedan av staden fick höra att den tidigare festplatsen inte är tillgänglig sommaren 2018, säger Mikko Ala-Huikku, branschdirektör på Handelslaget Varuboden-Osla som arrangerar Popfesten.

Kokonudden är för liten

Tältet är 80 meter gånger 30 meter stort och dessutom behövs mycket utrymme för försäljningsdiskar, toaletter samt teknik och band. Totalt kräver festivalarrangemangen cirka 6 000 kvadratmeter jämn torr mark, med tillgång till elektricitet.

- Dessutom måste vi få bullertillstånd för platsen. En sådan plats har vi tyvärr inte funnit i Borgå trots många försök, säger Ala-Huikku.

Till exempel spetsen av Kokonudden är för liten för tältet.

- Vi skulle säkert rymmas på Ånäs sandplan, men det är knappast möjligt att få bullertillstånd för ett evenemang som arrangeras mitt i ett bostadsområde.

Varuboden-Osla lägger inte ner evenemanget helt, eftersom feedbacken från ägarkunder och övrig publik varit mycket positiv.

- Vi hann i höst redan berätta att det skulle bli en festival, men vi måste nu på grund av omständigheterna ta tillbaka det vi sade, beklagar Ala-Huikku.

Handelslaget tar gärna emot tips på bra festivalplatser i Borgå. Målet är att för 2019 hitta en ny plats, där Popfest kan arrangeras igen.

Diskussion om artikeln