Forskning: Banta minst 10-15 kilo och du kan bli av med din diabetes typ 2
Att gå kraftigt ned i vikt är ofta ett bra sätt att åtminstone tillfälligt bli av med diabetes typ 2. Det visar en ny brittisk studie som publiceras i dag tisdag. Resultatet kan komma att få stor betydelse i vården av diabetiker - också i Finland.
Patienter som deltog i studien fick i uppdrag att gå ned i vikt snabbt efter att det klarnat att de hade diabetes typ 2.
Efter ett år har hade patienterna i medeltal tappat tio kilo, främst genom att äta mindre. De följde alltså ett särskilt vikthanteringsprogram där de minskade på kaloriintaget. Och närmare hälften har nu en normal sockerbalans, utan några tecken på diabetes.
Framgången var störst hos de som gick ned mest i vikt. 90 procent av de som bantade 15 kilo eller mer har inte längre diabetes - åtminstone för närvarande.
Resultatet publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet i dag.
Patienterna som har lyckats bli av med diabetes är mycket upprymda. Det har förändrat deras liv.
Professor Michael Lean.
Studiens huvudskribent, professor Michael Lean vid universitetet i Glasgow i Storbritannien, säger att det är exalterande med så positiva resultat.
– Framför allt patienterna som har lyckats bli av med diabetes är mycket upprymda. Det har förändrat deras liv, säger han.
Lean förklarar varför det är så effektivt att gå ned i vikt.
– När folk blir diabetiker (typ 2) så har de för mycket fett i kroppen, särskilt i de inre organen såsom i levern och bukspottskörteln. Det är det som orsakar diabetesen, påpekar han.
När fett försvinner från de inre organen så kan de börja fungera normalt igen.
– Att kraftigt gå ned i vikt tar bort fett från de inre organen så att de kan fungera normalt igen och då är chansen stor att också diabetesen försvinner, tillägger han.
Det här blir ändå svårare att uppnå ju längre man har varit diabetiker. De som deltog i studien hade haft diabetes i sex år eller mindre.
Tidigare har man vetat att de diabetiker som har genomgått en fetmaoperation ofta har kunnat bli kvitt sjukdomen.
Nu har forskare bevisat att detsamma också gäller för de som på egen hand går kraftigt ned i vikt.
Men sjukdomen kan ändå komma tillbaka.
– Vi kan inte säga säkert hur många av deltagarna som kommer att få diabetes typ 2 igen. Men jag är ganska så säker på att om de går upp i vikt på nytt så kan de drabbas igen.
Forskarna kommer att fortsätta följa med deltagarna i studien för att få större klarhet i vad som sker med dem på sikt.
Nytt fokus behövs i vården
Redan nu är Lean övertygad om att vårdrekommendationerna i hela världen måste uppdateras.
– Man borde börja vården med att försöka få sjukdomen att försvinna för så många som möjligt, genom att patienten går ned i vikt. Ingen vårdrekommendation har hittills fokuserat på det, säger han.
Emeritusprofessor Matti Uusitupa, diabetesexpert vid Östra Finlands universitet, är inne på samma linje.
– Den välgjorda studien bekräftar att man i första hand borde försöka gå ned kraftigt i vikt när man har diagnostiserats med diabetes typ 2, säger han.
Uusitupa tillägger att flera läkare alltför lätt ordinerar patienter mediciner mot diabetes typ 2, när en kraftig viktminskning och en hälsosam diet i stället kunde vara ett bättre alternativ.
Han säger att det är en slags riktad diabetesvård som kunde leda till inbesparingar på miljontals euro i Finland.
I nuläget talar många vårdrekommendationer för diabetes typ 2 - bland annat God medicinsk praxis i Finland - om betydelsen av att patienten lever ett hälsosamt liv, samtidigt som det också framkommer att viktkontrollen "är i särställning".
Men det anser Lean att är för allmänt uttryckt.
– Till exempel ordet hälsosamt har urvattnats under senare år. Det är bättre att fokusera på att gå ned ett visst antal kilo i stället - till exempel 10-15 kg, säger han.
Gäller inte alla diabetiker
Det färska forskningsresultatet gäller inte för diabetes typ 1. Typ 1-diabetikerna är oftast normalviktiga medan typ 2-diabetikerna ofta är överviktiga.
Diabetes typ 1 beror på att kroppens eget immunförsvar förstör betacellerna och orsakar total och akut brist på insulin, medan diabetes typ 2 beror på otillräcklig insulinproduktion i förhållande till behovet.
Mer än 422 miljoner människor runt om i världen har diabetes, varav cirka 90 procent lider av diabetes typ 2.