Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gunborg Lehmus i Karleby och Finland är jämngamla

Från 2017
Uppdaterad 07.12.2017 13:52.
Gunborg Lehmus på sin hundraårsdag.
Bildtext Gunborg Lehmus på sin hundraårsdag.
Bild: Privat.

Gunborg Lehmus i Karleby är jämngammal med Finland eller knappa halvåret äldre om man skall vara riktigt noga. Hon är född den 19 juli 1917 och har varit med om mycket i sitt liv.

Livet har alltid handlat om arbete säger Gunborg som idag lever på ett äldreboende i Karleby

Gunborg fick tidigt lära sig att ta ansvar

Gunborgs pappa dog tidigt, hon var bara 11 år gammal när han gick bort och eftersom hon hade fyra syskon fick hon tidigt lära sig att ta ansvar och hjälpa sin mamma.

-Vi bodde på ett sånt ställe att alla som skulle in till staden måste passera vårt hus, där fanns också ett mejeri i närheten och jag minns alla mjölkkuskar som kom långväga ifrån, berättar Gunborg om sina tidigaste minnen från barndomen.

Lotta under kriget

Gunborg arbetade hos en doktor vid namn Peder när fortsättningskriget bröt och på hans uppmaning sökte hon sig till lottorna liksom många andra unga kvinnor.

Där det behövdes hjälp, där måste man hugga i och hjälpa till

De fick utbildning och sedan bar det iväg mot fältsjukhus på olika håll i landet. För Gunborgs del blev det Karhumäki på Karelska näset. Hennes insatser behövdes där, speciellt eftersom hon kunde både finska och svenska.

- Karhumäki var ett farligt ställe, det gick en järnväg genom staden och det bombades.

Vilka uppgifter hade du som lotta, vad gjorde du?

- Allt det som kom emot, inte fanns det någon skillnad. Där det behövdes hjälp, där måste man hugga i och hjälpa till.

Mötte sin man under kriget

Gunborg mötte sin man under kriget, de gifte sig och bildade familj och flyttade till Raumo. Mannen, Vesa Lehmus, arbetade som maskinritare på Rauma-Repolas anläggning och till familjen hörde nu också en son.

Lyckan varade inte länge, Vesa dog i en arbetsolycka 1947 i samband med gasexplosion där sexton personer miste livet. Gunborg återvände till hemstaden och det gällde att kavla upp ärmarna än en gång och försöka få en utkomst.

Gunborg blir företagare

Gunborg har varit med om att starta företaget AB Sportbeklädnad-Urheiluvaatetus OY i Gamlakarleby och som en fortsättning på det kom företaget Rukka in i bilden. Rukka blev en stor framgång och som mest hade fabriken 700 anställda.

Gunborg Lehmus med vänner från tiden vid Rukka.
Bildtext Gunborg Lehmus med vänner från tiden vid Rukka.
Bild: Privat

Gunborg ritade och planerade den gula regnrock som är en ikon inom den finska textilindustrin och som fortfarande tillverkas. Den har fått en renässans även om det nu sker med nya ägarkonstellationer.

- Jag var med när vi sydde fållar och sånt på plagg och då undrade man om jag inte kunde försöka göra en regnrocksmodell. På den vägen är det. Inte fanns det några andra som kunde göra det.

Jämngammal med Finland

Gunborg hann nätt och jämnt uppleva några månader av ryskt styre innan landet blev självständigt.

Vad tänker du när du är lika gammal som landet?

- Med den arbetsbörda som jag haft begriper jag inte ens att jag lever. Det är rena, rama sanningen. Jag har inte gjort nåt annat än arbetat.

- När man har sett att det har lyckats, då har det varit glädjande.

Gunborg följer ännu med vad som händer och sker i världen.

- Man måste veta, det är ett måste. Annars sitter jag i en knut och marrar.

Självständighetsdagen har alltid varit viktig för Gunborg.

- Den dagen är viktig, det är klart.

Diskussion om artikeln