Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Terroriståtalad: "Jag gav ingen militär utbildning till terrorister"

Från 2017
Uppdaterad 08.12.2017 14:41.
En av de åklagade i Terrorismrättegången i Helsingfors tingsrätt den 5.12.2017.
Bildtext Den utpekade gruppledaren hördes i tingsrätten på tisdagen.
Bild: Lehtikuva

Terroristrättegången fortsatte på tisdagen i Helsingfors. 33-åringen som utpekas som gruppledare planerade enligt åklagaren att strida för en terroristorganisation och utbilda terrorister militärt i Syrien.

Åtalen har att göra med en resa till Syrien i juni 2013 tillsammans med tre andra finländare. 33-åringen förnekar åtalen.

33-åringen själv säger att hans avsikt var att resa till Syrien och göra humanitärt arbete för att hjälpa det syriska folket.

Skaffade militär utrustning

Enligt åklagaren har gruppen förberett sig för resan genom att skaffa militära kläder och utrustning, land annat en kamouflagedräkt för prickskyttar, stridsvästar, kamouflagenät och ljusförstärkare.

33-åringen säger att han har klätt sig i militära överskottskläder i åratal.

Militarism har alltid tilltalat mig.

-Militarism har alltid tilltalat mig. Jag gillar ordning och disciplin, sade mannen i rätten.

Ljusförstärkaren och kamouflagenäten förklarade mannen med att det är farligt att röra sig i Syrien, eftersom regimens stridsflyg kan angripa fordon.

Ljusförstärkaren behövs för att kunna köra om natten med släckta strålkastare, och kamouflagenätet behövs för att maskera bilen om dagarna.

Vad gäller prickskyttedräkten sade sig mannen inte minnas att han köpt en sådan, men om han gjort det så var det säkert ett impulsköp.

Var beväpnad i Syrien

Mannen medgav under förhöret att han var beväpnad med både ett AK-47-stormgevär och en pistol då han rörde sig i Syrien. Vapnen var köpta på ett lokalt torg.

-Man måste vara beväpnad när man rör sig i ett land i krig. Jag var beredd att försvara mig, säger 33-åringen. När han blev tillfrågad om han någonsin använde vapnen svarade mannen att han aldrig sköt mot en människa.

Mannen har gjort värnplikt i såväl faderns hemland Tunisien som i Finland.

Vid en husrannsakan i hans hem hittade polisen flera militära manualer och militära utbildningsplaner, en del av dem från det finska försvaret.

"Minns inte vad jag laddat ner"

När mannen blev tillfrågad om dem sade han sig inte komma ihåg vad han laddat ner, och sa att hans dator användes av flera andra personer medan han vistades i Syrien sommaren 2013.

Mannen säger att han blev tillfrågad om att ge andra militärutbildning. Han säger att han tackade nej, men i efterhand kände att han kanske ändå borde ha gjort det eftersom oppositionsstyrkorna var så dåligt utbildade.

Kontakter med Skyddspolisen

33-åringen besökte Syrien för första gången 2012, och säger att han efter det blev kontaktad av Skyddspolisen. I rätten berättade han att de träffats ett tiotal gånger mellan 2012 och 2014.

-Det var trevliga och konstruktiva diskussioner. Jag upplevde dem aldrig som hotande, säger 33-åringen.

Han tillägger att han tycker att det hade varit Skyddspolisens plikt att upplysa honom om vad man kan och inte kan göra i Syrien och följderna av att ha med fel gruppering att göra.

Från en mångkulturell familj

33-åringen är född i Finland och uppvuxen i ett mångkulturellt hem med två religioner, islam och kristendom. Själv säger 33-åringen att han tog till sig islam redan som barn.

Mannen har studerat islam och arabiska i Saudiarabien, arabiska och engelska i Tunisien och tagit en kandidatexamen i Storbritannien.

Fortsätter på torsdag

Rättegången fortsätter torsdag 7.12. Då hörs vittnen kallade av 33-åringen.

De två andra åtalade i fallet är 33 och 37 år gamla finskfödda män som konverterat till islam i vuxen ålder.

Åklagaren yrkar på mellan 1,5 och två år i fängelse för de åtalade.

Detta är den första rättegången där finländare står åtalade för att ha planerat att begå terroristbrott i ett annat land.

Läs också:
Terroristrättegången börjar i dag - tre finländska Syrienresenärer står åtalade
Finska terroriståtalade nekar till brott
Terroriståtalad: "Jag ville strida för Syriens förtryckta folk"
Karaktärsvittne om terroriståtalad: "Han är mot IS, våld och lagbrott"