Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump tänker flytta ambassaden till Jerusalem

Från 2017
Uppdaterad 05.12.2017 20:10.
USA:s president Donald Trump på en presskonferens i Vita husets rosenträdgård 9.6.2017
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Oron växer i såväl EU som arabvärlden över vad USA:s president Donald Trump egentligen ska säga på onsdagen om Jerusalems status i Israel.

Enligt palestinske presidenten Mahmud Abbas och det jordanska kungahuset har Trump sagt i telefon att han tänker flytta USA:s ambassad till Jerusalem.

Trump och Abbas talade i telefon på tisdagen. Efteråt citerar nyhetsbyrån AFP ett uttalande från Abbas kansli om att Trump sagt att han har för "avsikt att flytta" ambassaden till Jerusalem.

Abbas i sin tur "varnade för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen". Uttalandet klargör inte när USA tänker flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.

Trump har också talat med kung Abdullah av Jordanien. Även det jordanska kungahuset säger i ett uttalande att Trump uppgivit att ambassaden ska flyttas till Jerusalem, och att kungen varnat för att det är farligt.

Herr Trump! Jerusalem är en röd linje för muslimerna!

― Recep Tayyip Erdogan

En ambassadflytt och ett utpekande av staden som Israels huvudstad kan få stora konsekvenser, sade Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till ett extrainsatt EU-möte med USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Bryssel.

- Det är ju katastrofalt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås. Men nu spekuleras det kring andra lösningar, så låt oss se först vad det är man säger.

EU varnar

Wallström hade hoppats på tydligare besked från Tillerson om USA:s politik.

- Vi (EU) tänker ju nu framöver bjuda in både Israel och Palestina att komma till frukostar i utrikesministerkretsen och därför är det ju viktigt att höra om han har något mer att säga om vad vi har att vänta oss från Washington.

Klippmosken och klagomuren i Jerusalem
Bildtext Klippmoskén i Jerusalem är en av de heligaste platserna för muslimer i världen.
Bild: Yle/Pertti Aherva

Hon uppger att Tillerson hänvisat till att Trump ska hålla ett tal på onsdagen för "reda ut deras Mellanösternpolitik".
Även EU:s utrikeschef Federica Mogherini har manat till amerikansk försiktighet.

- EU stöder återupptagandet av en meningsfull fredsprocess på väg mot en tvåstatslösning. Vi anser att allt agerande som kan underminera de här ansträngningarna absolut måste undvikas, sade Mogherini på en kort pressträff efter sitt enskilda möte med Tillerson.

- Ett sätt måste hittas att genom förhandlingar lösa Jerusalems status som framtida huvudstad för båda stater. Vi kommer att diskutera det här ytterligare med (Israels) premiärminister Netanyahu här i Bryssel nästa måndag och med (palestiniernas) president Abbas i början av nästa år, sade utrikeschefen.

Ökad instabilitet

Riktigt vad USA är på väg att göra har varit oklart. Från Vita huset har bara sagts att president Trump inom kort väntas besluta om USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem eller inte.

En vändning i den hållning USA haft sedan flera decennier kan komma att leda till ökad instabilitet i regionen.

- Herr Trump! Jerusalem är en röd linje för muslimerna! varnar exempelvis Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tv-sänt tal till partikamrater, enligt AFP.

Liknande ord hörs även från Arabförbundet och Saudiarabien.

Jerusalem - En omstridd stad

Många samtal

Trump ska också ringa till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, enligt Vita huset. Israel ser Jerusalem som sin huvudstad, men största delen av det internationella samfundet, däribland USA, använder i stället Tel Aviv för ambassader och liknande.

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman säger att Trump har en "historisk möjlighet".

- Jag hoppas få se en amerikansk ambassad här i Jerusalem nästa vecka eller nästa månad, sade Lieberman i måndags enligt AFP.

Text: FNB-TT-Wiktor Nummelin

Diskussion om artikeln