Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Fru Jenni Haukios klänning 2017

Från 2017
Jenni Haukio och Sauli Niinistö poserar inför slottsbalen.
Bild: Lehtikuva

I år gjorde Jenni Haukio ett djärvt val gällande klänning då hon anlitade årets unga designer Heidi Karjalainen för uppdraget att skapa en balklänning för mottagningen på slottet.

- Jag ville uppmärksamma den högklassiga undervisning som bedrivs vid Aalto-universitetet och ge en ung designer chansen att ge bevis på sitt kunnande och sin kreativitet, förklarar Haukio i ett pressmeddelande.

Detta är Karjalainens första beställningsuppdrag. Formgivarens ambition har varit att skapa en klänning med ett modernt formspråk, men som samtidigt respekterar etikettsregler och tradition.

Det är första gången Jenni Haukio bär en grön klänning på mottagningen. Tidigare år har hon verkat trivas bäst i olika nyanser av blått och lila.

Att presidenthustrun väntar barn innebar också några specialkriterier. Karjalainen har intygat att klänningen är bekväm.

Professor Pirjo Huovinen vid Aalto-universitet har gett Heidi Karjalainen handledning under arbetet med klänningen. Den är sydd av modellmästare Karina Pekola.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln