Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Time valde #metoo-rörelsen till årets person 2017

Från 2017
Uppslag i tidningen Expressen med bilder på kvinnliga skådespelare och rubriken "Larmet från 456 skådespelare".
Bildtext Uppslag i tidningen Expressen med bilder på kvinnliga skådespelare och rubriken "Larmet från 456 skådespelare".
Bild: Yle/Linda Söderlund

Time magazine har valt de människor som har brutit tystnaden om sexuella övergrepp och sexuella trakasserier till årets person 2017.

Rörelsen har blivit känd för hashtaggen #metoo i sociala medier.

De här människorna omspänner alla raser, inkomstklasser, yrken och praktiskt taget alla världens hörn. Deras kollektiva vrede har gett upphov till omedelbara och chockerande resultat, skriver tidningen.

- Det här är den snabbast växande sociala förändringen vi har sett på årtionden och den började genom att hundratals enskilda kvinnor och också en del män trädde fram för att dela sina berättelser, säger Times chefredaktör Edward Feisenthal.

Times erkännande kommer efter en våg av offentliga beskyllningar om sexuella trakasserier och sexualbrott. Beskyllningarna har riktats bland annat mot högt uppsatta män inom amerikansk politik, medier och underhållning.

När antalet beskyllningar ökade började fler personer dela sina berättelser om övergrepp och trakasserier, ofta under hashtaggen #metoo på sociala medier.

"Arbetet börjar nu"

Hashtaggen skapades av Tarana Burke. Hon säger till tv-bolaget NBC att det här bara är början och att arbetet nu börjar på riktigt.

På tisdagen blev John Conyers den första kongressledamoten som tvingades avgå till följd av offentliga beskyllningar om sexuella trakasserier. Röster höjs nu också för att senator Al Franken borde avgå.

Även filmproducenten Harvey Weinstein och tv-journalisten Matt Lauer har blivit av med sina jobb i och med liknande beskyllningar.

President Donald Trump har för sin del blivit beskylld för att ha berört kvinnor på ett olämpligt sätt. Trump finns på Times lista över andra betydelsefulla personer under det här året.

Årets person kan vara en person, grupp, sak eller idé som enligt tidningen har haft det största inflytandet på årets händelser.

Fem rosa post-it-lappar som beskriver konsekvenser av #metoo.

Så här har #metoo påverkat Sverige - 5 effekter av uppropen

Medvetenheten har ökat, men svårt ändra attityder på jobbet.

Fakta: Från #metoo till #dammenbrister

#metoo-kampanjen inleddes på sociala medier i mitten av oktober när Hollywoodstjärnan Alyssa Milano satte igång kampanjen på Twitter. Ursprungskvinnan bakom rörelsen är Tarana Burke. Med hashtagen #metoo började kvinnor världen över sedan dela med sig av sina erfarenheter om sexuella övergrepp, för att belysa hur vanliga de är.

I Sverige har #metoo-kampanjen lett till en lång rad olika upprop i olika branscher: det började med skådespelarnas #tystnadtagning och fortsatte med sångare och musikbranschen, dansare, jurister, politiker, teknikbranschen pr-branschen, lärare och elever, journalister, idrottare, kyrkan, akademiker och många många fler.

Genomslagskraften i Sverige har varit så stor att uppropen uppmärksammats också internationellt, i bland annat Le Monde, The New York Times och The Independent.

Flera av branschuppropen i Sverige har samlat tusentals namn. I Finland har det länge varit tyst, skrev bland annat författaren Johanna Holmström i en krönika för tidningen Östnyland förra veckan.

I onsdags publicerades sedan det finlandssvenska uppropet #dammenbrister, med tusentals underskrifter och hundratals vittnesmål om trakasserier och övergrepp.

Källor: Time, Reuters

Diskussion om artikeln