Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Första ansökan om skarvjakt landade på NTM-centralens bord – lång behandlingstid befaras

Från 2017
Uppdaterad 07.12.2017 08:57.
Skarv med unge i bo, Vasa skärgård
Bild: YLE/Joakim Lax

Korsnäs-Malax fiskeområde har lämnat in ansökan om undantagslov för att bekämpa skarven nästa år. Ansökan är den första från Österbotten som landat på NTM-centralens bord sedan den regionala skarvarbetsgruppen lade fram sin handlingsplan nu i höst.

Ritva Kemppainen vid NTM-centralen i Egentliga Finland uppger att man tagit emot en första ansökan som gäller bekämpandet av skarven nästa år.

- Ansökan kommer från Korsnäs-Malax fiskeområde.

Kemppainen räknar med att fler ansökningar om undantagslov är på väg och vågar inte lova något kring behandlingstiderna för ansökningarna.

- Ansökningarna borde behandlas inom 3-6 månader, men om det kommer väldigt många så riskerar arbetet att hopa sig.

Enligt Kemppainen kan handläggningstiderna också bli långa då det ibland behövs tilläggsuppgifter från dem som lämnat in ansökan och ofta också krävs utlåtanden från exempelvis naturresursinstitutet Luke.

Vill skjuta skarv och olja ägg

Marina Nyqvist, som är disponent på Korsnäs-Malax fiskeområde, samt projektchef och planerare på Österbottens fiskarförbund, bekräftar att man har lämnat in ansökan.

- Skarven har ökat massor på vårt område och åtgärder behövs verkligen, säger Nyqvist.

Marina Nyqvist
Bildtext Marina Nyqvist.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Hon uppger att fiskeområdet har ansökt dels om avskjutning och dels om oljning av ägg. Avskjutningen skulle ske mellan den första augusti och den sista oktober.

- Vi har ansökt om att få skjuta bort 500 individer per åt, fem år i rad. Vi har också ansökt om oljning i Malax inre skärgård och oljning i förebyggande syfte på våra områden för fredning av sik.

Enligt Nyqvist kan en avskjutning i storleksklassen 500 individer kanske låta som mycket, men är egentligen inte särskilt många fåglar relativt sett.

- Det här är bara fyra procent av det antal skarvar som häckade på vårt område i år.

Korsnäs-Malax fiskeområde har sett en stor ökning i antalet häckande skarvpar. Bara i Malax inre skärgård gick man enligt Nyqvist från under hundra skarvbon 2016 till över fyrahundra bon 2017.

Hoppas på prioritering

Marina Nyqvist hoppas att skarvärenden skulle kunna prioriteras av NTM-centralen.

- Vi har begärt att vår ansökan ska behandlas i brådskande ordning, och även att NTM-centralen ska meddela oss vilken behandlingstid vi kan vänta oss.

Juckasgrynnan i Vasa skärgård
Bildtext Fler ansökningar om undantagslov för att bekämpa skarven väntas under hösten, tror man vid NTM-centralen.
Bild: Fredrik Holm

Är du bekymrad för att det ska dröja med behandlingen?

- Ja, det har vi ju sett de senaste åren att det tar på tok för länge. Jag anser att eftersom skarven orsakar skada, inte minst inom fisket, så borde myndigheterna prioritera arbetet kring ansökningar som gäller just skarven.

Diskussion om artikeln