Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hursti på fattigas 100-årsfest: Matkassarna har strykande åtgång

Från 2017
Heikki Hursti ordnade självständighetsfest för mindre bemedlade
Bild: Yle

Också i år, då Finland fyllde 100 år och det officiella firandet var mer påkostat än vanligt, fanns det en klar beställning för den självständighetsfest för mindre bemedlade som Heikki Hursti ordnade på Hagnäs torg i Helsingfors.

Omkring tusen personer anlände på självständighetsdagen i god tid till torget för att ställa sig i kö till matutdelningen.

På grund av ombyggnadsarbeten på torget var festen mer avskalad än tidigare, det hölls ett kort tal och en bönestund och därefter låg fokus på utdelningen av mat till hjälpbehövande.

leipäjono
Bild: Antti Lähteenmäki/YLE

- Människor började samlas redan två timmar innan vi inledde matutdelningen, säger verksamhetsledare Hursti till Yle Uutiset.

Hursti säger på basis av sin långa erfarenhet av matutdelning att brödköerna vuxit sig allt längre under de 15 senaste åren.

- När jag tog över stod ett par-tre hundra människor i kö. Nu står där 2 700 personer varje gång som vi delar ut livsmedel, säger Hursti till tidningen Aamulehti.

Över tusen matkassar med bland annat korv, bröd, bakverk, saft och mjöl delades ut på cirka en och en halv timme. Varje kasse innehöll också stearinljus, självständighetsdagen till ära.

Välgörare i andra led

Heikki Hursti har fortsatt med det välgörenhetsarbete som hans föräldrar inledde via sin organisation Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö.

ruokakassit leipäjono
Bildtext Inalles 1 060 matkassar delades ut
Bild: Antti Lähteenmäki/YLE

Olika slags fester har ordnats av Hurstis i tiotals år; oftast har artister uppträtt och politiker hållit tal.

Hursti säger att behovet av gratis mat inte har minskat i vårt samhälle och att festerna blivit en viktig tradition för många människor.

Också för många frivilligarbetare har festerna blivit en riktig tradition.

- Kämpa på allesammans. Hoppas vi börjar gå mot det bättre nu så att inte så många människor skulle behöva komma hit och stå i kö, säger frivilligarbetaren Timo Vilhunen.

Hurstis stora julfest ska ordnas i Helsingfors Mässcentrum i år.

Diskussion om artikeln