Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Korrekolumnen: Glada givare förväntas i amerikansk jultid - och granen lyser redan

Från 2017
Bengt Östling
Bildtext YLEs USA-korrespondent väntar - på flyget och på julen

Såhär i juletider är det många som längtar hem. Många finländare som bor utomlands har köpt biljetten till Finland långt på förhand.

Det blir ju också billigare att köpa flygresan i god tid. Sen i något skede har man kanske varit så länge i utlandet att man inte längtar till det finska mörkret kring jultider. Då åker man hem i juli-augusti i stället. Så långt har jag inte alls nått.

Julgranen står redan inne

Det är spännande att se hur man firar jul i olika länder. Här i USA har väldigt många redan köpt julgran. Och inte bara köpt, utan också tagit in den, belyst och dekorerat den.

Där står den och lyser redan nu i många amerikanska hem, åtminstone i New York. Det ser snyggt ut med julgranar i trettio våningar, och mer.

Bara lite syns av julgranen, desto mer av olika dekorationer i varuhuset i New York
Bildtext Julgranen ska vara full med dekorationer.
Bild: Bengt Östling/Yle

Mycket av allt

När man talar om juldekorationer i USA duger det inte med några små mängder. Det ska vara bollar, lampor och figurer i hundratal. I olika material, former och kring olika teman.

Ibland har jag tänkt att granen fylls med så oändligt mycket för att dölja själva granen, och att dölja att den inte är äkta.

Men i varje kvarter här i min omgivning har det stått granförsäljare sedan mitten av november. Och åtminstone doftar det äkta vara – gran.

Och det luktar pengar också. En liten pyttegran kostar 40 dollar. Jag har inte ens vågat fråga vad de stora träden är värda. Men det är en stor business i USA. Priset lär ska ha fördubblats och röra sig i medeltal kring 70 euro.

Skyll på depressionen om julgranarna tar slut

Som vanligt får man höra att det blir brist på någonting till julen. I Finland brukar det vara skinkan som ska ta slut. Här i USA är det i år granarna som ska ta slut långt före jul. Eller åtminstone blir de dyrare när efterfrågan är så stor.

I år kan det till och med stämma. För det finns en alldeles speciell orsak. Man skyller på den ekonomiska depressionen år 2008.

Då köpte amerikanerna inte så många julgranar. De hade inte råd eller vågade inte spendera. Och när det inte säljs, så blir det inte plats att plantera några nya granar, som kan säljas tio år senare.

Jul redan nu, eller två gånger

Från min gata och takterass ser jag många granar som redan är klädda i omgivningen. Jag upptäckte att det inte är bara vi utlänningar som ska hem.

Också många New York-bor har sin hemort någon annanstans. Så de är också på väg på sin korta julsemester. Därför firar man jul på förhand, med full gran och grejer. Och sen den "riktiga julen" hemma

Handelns jul

Jag hör till dem som har trott att amerikanerna har kommersialiserat alla kristna högtider och hittat på tiotals nya, för att kunna hålla fest och rea varje helg i varuhusen.

Men jag börjar tro på julen och att amerikanerna menar allvar med sitt firande. Klart det är kommersiellt, men många här verkar vara ett seriöst troende folk. Och då talar vi olika grenar av kristendom, som ju ger anledningen att fira jul.

50% rabatt redan på juldekorationerna i varuhus i New York
Bildtext Julrean började i november.
Bild: Bengt Östling/Yle

Hälften billigare redan frǻn början

Det förundrar mig att många varuhus har inlett sin julrea redan nu. Framförallt att alla julprydnader redan slumpas bort med 50-60% rabatt.

Kanske är det därför julgranarna är så fyllda. När det upplevs billigare köper man mer i stället.

Nordisk jul - lite mer lagom

Jag har tidigare bott och tillbringat jular i Köpenhamn och Stockholm, men där är det enklare. Julen är inte en lika stor sak, men syns ändå på ett hemtrevligt sätt.

God julglögg på Hviids vinstue i Köpenhamn, juljazz och mer folk på Ströget. Och förstås julefrukostar under hela december.

I Stockholm märker man också en lite varmare stämning. Till exempel på Gamla stans gågator och småtorg, med hantverkarmarknader, snö och grankvistar, Lucia och nykterglögg.

Hetsjul eller kristen högtid

Här i USA har jag inte ännu hittat någon nordisk jul (utom julborden på det skandinaviska huset och den danska restaurangen på Central Station). Jag ser tills vidare bara hetsen.

Kan hända julen här firas lite mer privat – och i kyrkor som jag inte besöker.

President Trump har sagt att han uttryckligen vill ha en kristen jul. En ”Christmas”-jul och inte bara en ”Holiday Season”-högtid i största allmänhet.

Konstgjord snö på konstgjord gran till salu på varuhus i New York
Bildtext Julgranen - amerikansk varuhusversion
Bild: Bengt Östling/Yle

Huspersonalen gör sig påmind

Jag har redan fått ett julkort. Det hade stuckits in under dörren för några dagar sedan och kom från personalen i mitt husbolag.

De firar förresten inte jul enligt president Trumps order. Här är det tal om en mångkulturell ”Holiday season” och nyår 2018. Bilderna föreställer mitt hus i vinterskrud och is på floden utanför.

De anställda i mitt husbolag är 22 personer. Så många namn är det på kortet. De är förresten alla män och jag misstänker nog att det någonstans finns kvinnor också. Men de är inte med på kortet.

Vita, röda och svarta julgubbar på dekorationshyllan på varuhus i New York
Bildtext Givandets glädje. Också julgubben ska ha dricks?
Bild: Bengt Östling/Yle

Givandets högtid

Julen lär ska vara dricksens högtidsperiod, en höjdpunkt i en alldeles speciell kultur.

Juldricksen får gärna ges redan i början av december, har jag lärt mig. Då kan också en anställd få pengar att spendera före jul. Det är cash som gäller. Barnens skolavgifter kan inte betalas med småbröd eller blommor.

Nu är jag inte i princip negativt inställd till dricks. Jag inledde mitt arbetsliv som piccolo på hotell Societetshuset i Åbo, i huvudsak med att bära folks kappsäckar. De gick inte på hjul på den tiden.

Dricks - skojigare att få än att ge?

Lönen var dålig, men det trillade in en del extrapengar, som uppskattades.

Piccolon är förstås en yrkeskategori som är bortrationaliserad från de flesta hotell i Finland, men inte här i USA. I Norden också förresten. Hela servicesektorn är ju lite tvivelaktig i Norden. Det upplevs väl inte riktigt demokratiskt och jämlikt att någon ska betjäna andra. Därför är vi väl också lite tveksamma till dricks.

Juldricksen ger en möjlighet att tacka för året som gick och alla tjänster man har fått. Det är den positiva motiveringen.
Men många tycks få huvudvärk av att reda ut hur det riktigt ska gå till.

Bered dig på sämre service utan dricks

I mitt husbolag finns över 300 lägenheter, så jag antar att julpengen blir ganska stor om alla betalar en slant. Men frågan är - hur stor ska slanten vara. Och hur lite är för lite?

Man måste inte ge dricks, tröstar mig en tidning om ämnet. Men jag är i minoritet om jag inte gör det.

Och det finns en risk att servicen blir betydligt sämre nästa år om jag inte är med i givningen, som i vissa fall bokförs av mottagarna.

En opinionsundersökning bland New York-bor gav mera information. Många betalar upp till 1000 dollar i juldricks.

En till två veckors extra lön

Bostadsägare ger mer än hyresgästerna, kanske av ansvar för att underhållet blir skött av tacksam personal.

Städpersonalen ska gärna ha en eller två veckors extra lön. En heltidsbarnskötare likaså, också den regelbundna hundvakten.

Brevbäraren får enligt lag inte ta emot större gåvor än 20 dollar. Men kontrollen tycks inte finnas.

Och sen är det då personalen vid ingången samt servicepersonalen, reparatörerna, städ- och soppersonalen…

Amerikansk jul i överflöd, julgransprydnader, figurer, statyetter, på hyllorna i varuhus iNew York
Bild: Bengt Östling/Yle

Lönen räcker inte

Mycket att tänka på – och det här är för mig helt främmande mark.

I Danmark sades det visst att soptunnorna kan skramla lite extra om man glömmer den lilla gåvan åt soppersonalen kring jul. Tre flaskor öl var förslaget man skulle lämna åt dem.

Här i USA är lönerna inte lika goda och regelbundna som i Norden. Så också om man tycker att hyran är alldeles tillräckligt hög, så är det inte så det fungerar i det här landet.

Holiday gala nästa

Mycket att lära för en nybörjare, alltså. Antagligen har vi mycket att prata om på husbolagets årliga fest för hyresgästerna som hålls nästa fredag.

Inte julfest förresten, den kallas ”The Annual Holiday Gala”.

Måste förresten kolla med någon. Ska julfestarrangören, vår ”Resident Experience Manager” också ha nånting till jul?

Vill du läsa mer om tipping, alltså dricksfenomenet? Här en artikel från webbtidskriften Brick Underground

Brukar du själv ge dricks? Känns det besvärligt? Skulle du gärna ta emot lite extra?