Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekorddyr Edelfelt hängs upp i Åbo

Från 2017
"Dopfärd" är målad 1880 av Albert Edelfelt.
Bild: Stockholms auktionsverk

Nyligen såldes Albert Edelfelts målning Dopfärd för en rekordsumma. Snart är målningen på Åland, men gör före det ett kort uppehåll i Åbo.

Dopfärd finns på Åbo konstmuseum från 14 december till 11 februari och visas i samband med samlingsutställningen Uppfyllda drömmar och ouppfyllda. Målningen väckte stort intresse i början av december då den såldes för 637 000 euro på Stockholms Auktionsverks nätauktion i Helsingfors. Ny ägare är den åländske affärsmannen och konstsamlaren Anders Wiklöf.

Verket är en omarbetning av målningen Ett barns likfärd från 1879 som ingår i Ateneums samlingar. Den amerikanske konstsamlaren Joseph Bulla besökte Edelfelts ateljé i Paris och var imponerad över hans måleri, men ansåg att det sorgliga motivet var osäljbart. Besöket resulterade i att Bulla beställde en mindre, nästan identisk version av verket, som saknade kista.

Målningen skeppades iväg från Paris till New York och därifrån inköptes den till Kanada. År 1995 kom verket till Finland och deponerades i Ateneums samlingar 1996.

Diskussion om artikeln