Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ny serie om satirens väsen: "Satir är färskvara"

Från 2017
Uppdaterad 23.01.2018 13:49.
Illustration för serien "Inget att skratta åt" som handlar om satir
Bildtext "Inget att skratta åt" hörs på Yle Arenan och i Yle Vega.
Bild: Patrik Berg/ Sus Productions

Vissa säger att satiren ska sparka uppåt. Samtidigt konstaterar humoristerna Stan Saanila och André Wickström att humorn inte har ett syfte eller ädlare mål, den bara finns. Vare sig man gillar den eller inte. Men satiren; när och var och hur hittar den sin plats?

Är det satir då man driver med Donald Trumps besynnerliga frisyr och faktumet att han är orange?

Eller är det bara ett plumpt skämt?

Susanne Skata och Jens Ganman står bakom Åsiktskorridoren.
Bildtext Susanne Skata och Jens Ganman
Bild: Björn Dahlgren / Sus Productions

Blir det satir då vi mellan raderna kan läsa att Trumps orangea uppsyn egentligen beror på fåfänga och därmed har vi något samhälleligt och kanske rentav politiskt relevant att bita i, eftersom herrn ifråga råkar sitta på en av de viktigaste posterna i världen?

“Inget att skratta åt” är en sexdelad radioserie som gör djupdykningar i satiren som konstform och samhällelig vakthund.

SATIR: Inget att skratta åt

Spela upp

Sin syn på satir ges av bland annat kända ståuppkomiker och imitatörer som Christoffer Strandberg, Alfred Backa, Stan Saanila och André Wickström.

Hufvudstadsbladets chefredaktör Susanna Ilmoni och Yles verkställande direktör Lauri Kivinen ger också sin syn på satirens roll i media.

Susanne Skata som gjort serien tillsammans med Jens Ganman konstaterar att satir är färskvara.
- Det som var roligt för en månad sedan är inte nödvändigtvis roligt idag, säger hon.

Topp tre satirfavoriter

Jag ber programmakarna lista sina personliga satirfavoriter och ge länkar med smakprov. Svaren sträcker sig från South Parks figurer till Leif Sjöströms kända serie i Vasabladet.

Susanne Skata:
1. Leif Sjöströms teckningar (Vasabladet/Scriptum-böcker) fungerar än idag.
2. Grotesco
3. Stephen Colbert

Jens Ganman:
1. Cartman
2. Mark Dice
3. Greg Gutfeld

I serien tar man också upp det här med att satiren inte åldras värdigt. Satiriska skämt som handlar om specifika personer och händelser i en specifik tid och kontext blir snabbt gamla och går inte att återanvända.

Alla kan vara satiriker idag

Men satiren är inte heller längre så beroende av de traditionella medierna.

- Nuförtiden kan man kringgå media och vuxenvärlden, påpekar Skata.

I och med att alla kan publicera sig själv når satiriska memes och idéer direkt publiken utan att passera nästsista sidan i en dagstidning.

- Satiren ska tänja våra tankar, att våga tänka ett steg längre, för det är ju litet obekvämt att tänja sina tankar, säger hon.

- Satiren är viktig och behövs mer än nånsin i vår tid nu. Det krävs också att publiken måste anstränga sig att tänka till en gång till fast det gräver litet i maggropen.

Och god smak är ju bra att ha. Fast ibland är det roligare med dålig smak.

Kan Yle driva med Yle?

Yles vd Lauri Kivinen säger att man visst också på Yle kan driva med Yle, så länge som det inte undergräver bolagets trovärdighet.

Vi har alla olika nivåer av när vi blir kränkta, det är bara att använda sunt förnuft. Men sunt förnuft är ju inte alltid så sunt, säger Skata och konstaterar att lagen också kommer emot i något skede.

Staffan Bruun står vid havet
Bildtext Staffan Bruun
Bild: Niklas Sandström

Staffan Bruuns "Ayatollan" 1995 versus idag?

Författaren och journalisten Staffan Bruun skrev 1995 den humoristiska Burt Kobbat-deckaren “Ayatollan” där Finland hade blivit muslimskt.

För att inte få en fatwa i nacken fick han rådet att byta ut ordet “Mohammed” mot “Allah” på två ställen så skulle allt gå bra.

Men det var 1995. Idag är världen en annan än då. Vad vågar man skämta om idag? Samer, feminister, finlandssvenskar, muslimer eller sannfinländare? Vem blir mest kränkt? Och vem förtjänar det mest?

“Inget att skratta åt” är gjord av Susanne Skata och Jens Ganman på Sus Productions för Svenska Yle. Radioserien kan höras på Yle Arenan och serien sänds i Yle Vegas eftermiddagar den 25.12 - 30.12.