Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sändningen från slottet samlade rekordpublik

Från 2017
Presidentinlinna juhlavalaistuksessa
Bild: Yle / Jyrki Lyytikkä

Det blev tittarrekord då finländarna följde med festen på presidentens slott då Finland firade 100 år av självständighet.

I medeltal hade programmet Fest på slottet 2,66 miljoner tittare under kvällen. Flest tittare såg sändningen vid de finska tv-nyheterna klockan 20:30 och strax därefter.

Då följde 2,8 miljoner tittare med festligheterna. I fjol följde 2,62 miljoner tittare med sändningen.

- Under ett jubileumsår som det här är det inte en överraskning att slå tittarrekord, men självklart känns det fint att tittarna uppskattar sändningen och den långa traditionen med festen på slottet, säger den ansvariga producenten Marko Krapu.

TV:n fortfarande en samlande kraft

- Så här höga tittarsiffror visar hur stark samlande kraft tv:n är. Sådana här gemensamma värdefulla och positiva upplevelser behöver vi, säger Krapu.

I medeltal såg 1,1 miljoner självständighetsdagens parad och lika många såg efterfesten. Sändningarna inför festen sågs som mest av 1,5 miljoner tittare.

På Yle Areena och Yle Arenan startades Fest på slottet 220 000 gånger. Programmet med gratulationsvideon från hela världen startades över 360 000 gånger.

- Vi har haft som mål att betona glädje och positivitet i våra program i samband med självständigheten redan under några år. Vi har speciellt velat lyfta upp exempel på framgångar och saker vi kan vara stolta över, säger Marko Krapu.

Sändning på två språk

Det här året gjordes Fest på slottet som en gemensam sändning på två språk, finska och svenska. Det gick att välja språk för referatet i tv:n. Det här var ett nytt sätt att förverkliga Yles lagstadgade uppgift som tvåspråkigt bolag.

- Av de cirka tjugotalet intervjuer som gjordes under festen gick en fjärdedel på svenska eller på två språk. Utöver det använde vi båda språken i intervjustreamen på Arenan och höll på det viset dörren uppe för finlandssvenskheten”, säger Krapu.

Diskussion om artikeln