Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Ryska staten kommer aldrig att erkänna statsledd dopning” – men arbetsgrupp ska utreda problemen

Från 2017
Bild utanför Rysslands olympiska kommitté.
Bild: All Over Press

Vi kommer att fortsätta utreda dopningsproblemen, konstaterar premiärminister Dimitrij Medvedev – men påpekar samtidigt att staten inte hade något att göra med dopningen i landet. Det efter att IOK stängt av landet från att delta i OS under egen flagg.

Förekom det systematisk dopning under OS i Sotji? Ja. Var den statsledd? Inte om man frågar de ryska myndigheterna.

Ryssland har fortgående blånekat att staten, närmast president Vladimir Putin eller den nu OS-bannlysta tidigare idrottsministern Vitali Mutko, skulle ha haft något alls att göra med dopningen i landet. Premiärministern Medvedev konstaterade också på torsdagen att det handlar om ”falska” nyheter.

– Vi kan inte erkänna något som vi inte gjort, säger Medvedev enligt nyhetsbyrån AP.

Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev
Bildtext Dimitrij Medvedev.
Bild: EPA

Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass medger Medvedev ändå att det funnits ett djuprotat dopningsproblem i landet. Ett problem, som en arbetsgrupp nu ska utreda.

– Det här stämmer helt överens med det vi konstaterat tidigare, säger Medvedev.

"Vi är inte sämst"

Medvedev påpekar ändå att Ryssland redan bättrat sig.

– Jag vill lyfta fram att 1500 dopningstester nu visat att våra idrottare är rena. Det bevisar att vi numer gör ett bra antidopningsarbete, säger premiärministern.

– Vi är inte bäst på antidopning, men långt ifrån sämst, tillägger han.

Den internationella antidopningsbyrån Wada valde tidigare i höst att fortsättningsvis stänga av den ryska nationella antidopningsbyrån Rusada. En av huvudorsakerna: Att myndigheterna fortfarande nekar att det förekommit statsledd dopning i landet.

Den ryska staten kommer ändå att stöda alla idrottare som vill delta i OS – även om de tvingas delta under neutral flagg.

– Men det är upp till var och en att besluta om man deltar eller inte. Staten kommer inte att blanda sig i det här beslutet, säger Medvedev.

Källor: AP, Tass

Diskussion om artikeln