Gammal brandvarnare kan utgöra en risk – inte sagt att den tjuter
Också brandvarnare hör till de apparater som kan börja fungera sämre med åldern.
Att brandvarnaren piper när man testar batterierna betyder bara att ljudsignalen fungerar, inte att den reagerar på rök, påpekar Tom Lindell vid Räddningsbranschens centralorganisation.
- Det här kan kännas lite främmande för många. Man kanske lever i den tron att man är på den säkra sidan när man tryckt på knappen och den piper.
Brandvarnare kan med tiden börja fungera sämre både för att komponenterna åldras och för att det kommer in damm och annan smuts i apparaten.
Ifall brandvarnaren inte reagerar på branden går larmet inte igång. Då är människoliv i fara.
Byt ut apparaten senast efter 10 år
Brandvarnare borde bytas ut med fem till tio års mellanrum.
Det enklaste sättet att ta reda på om man ännu kan lita på en brandvarnare är att titta efter om det står något bäst före-datum på apparaten.
Ifall det inte finns någon sådan märkning tyder det på att apparaten är inköpt före år 2010.
Då kanske det är dags att skaffa en ny brandvarnare.
- Nog kan ju en som är tio år gammal fungera, men rekommendationen är att man ska byta ut dem för att garantera att den fungerar. För att vara på säkra sidan.
Många vet att man ska ha en brandvarnare
De flesta känner till att man bör ha en brandvarnare hemma och att invånaren har ett ansvar för att batterierna är i skick.
Att själva apparaten också borde bytas ut då och då är inte lika självklart.
- Det kan vara lite främmande för många. Man antar ju att när man en gång har skaffat en sådan här så håller den livet ut. Men faktum är ju att det är som med alla andra elektriska apparater, de ska ju också förnyas med jämna mellanrum.
Tom Lindell påminner ändå om att man inte blint ska lita på tillverkarens rekommenderade bäst före-datum.
Ifall brandvarnaren finns till exempelvis vid en sommarstuga kan det hända att den utsätts för betydligt mera fukt och köld än tillverkaren har räknat med.
- Då kan det vara bra att byta ut brandvarnaren till och med oftare än vart femte år, säger Tom Lindell.
Gamla brandvarnare ska föras till återvinning. Brandvarnare klassas som elektronik och kan till exempel lämnas in till affärer som säljer elapparater.