Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Visselblåsaren: Dopning användes i rysk hockey vid hemma-OS i Sotji

Från 2017
Rysslands hockeydamer i Sotji.
Bildtext Rysslands hockeydamer åkte ut i kvartsfinalen i Sotji 2014.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Grigorij Rodtjenkov fortsätter att lyfta på locket till den styrda dopningen i Ryssland i samband med hemma-OS 2014. Enligt honom var spelare i det ryska damlandslaget i ishockey dopade – och det fördes diskussioner om att göra samma sak på herrsidan.

Käftsmällarna har kommit i tät takt för Ryssland. Pricken över i:et sattes när den internationella olympiska kommittén valde att göra samma bedömning som inför sommar-OS i Rio: Stoppa landets idrottare från att delta under rysk flagga under vinter-OS i Sydkorea.

En del i IOK:s beslut har Grigorij Rodtjenkov haft. Han ledde dopningslabbet under OS i Sotji och var spindeln i nätet när dopningsprover manipulerades.

Nu har han trätt fram och avslöjat allt han vet. Visselblåsarens uttalanden till IOK har nu släppts i ett 52 sidor långt dokument via en amerikansk juristbyrå.

Bytte ut spelares tester

Enligt Rodtjenkov har det funnits dopning inblandat i rysk ishockey. Positiva tester från spelare i damlandslaget i Sotji-OS byttes ut mot rena.

– OS i Sotji började den 7 februari. Den natten bytte vi ut de ryska damlandslagsspelarnas tester, säger Rodtjenkov.

Inför OS i Sotji ordnades ett möte där även det ryska herrlandslagets förbundskapten fanns på plats. Där bestämdes det att man inte skulle ge herrspelarna den ”dopningscocktail” som Rodtjenkov hade arbetat fram.

Cocktailen bestod av tre olika anabola steroider – oxandrolon, metenolon och trembolon.

På mötet kom man fram till att det skulle bli för svårt att övervaka herrspelare. Dessutom var man rädda för att de skulle kunna åka fast i tester i exempelvis USA, där många spelade till vardags i NHL.

Grigorij Rodtjenkov.
Bildtext Grigorij Rodtjenkov.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Mutko ledde planeringen

Rodtjenkov redogör också för att planeringen av dopningen i hemma-OS började hösten 2012. Projektet leddes av den dåvarande idrottsministern Vitali Mutko. Mutko stängdes av på livstid av IOK i tisdags.

Inför OS samlade man rena urinprov från ungefär 100 idrottare. Den listan växte ju närmare OS man kom, i takt med att idrottarna som skulle delta i Sotji blev klara.

En del av de idrottarna var just damhockeyspelarna. Det ryska laget föll i kvartsfinalen mot Schweiz. Även herrarna åkte ut i kvarten. Finland slog ut hemmanationen.

Rodtjenkov flydde från Ryssland 2016 och lever numera på okänd plats i USA.

Diskussion om artikeln