Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Oppositionen oroar sig för ojämlikheten – men verktygen för att åtgärda problemet varierar

Från 2017
Uppdaterad 07.12.2017 18:32.
Interpellation -analys

I dag besvarar statsminister Juha Sipilä (C) SDP:s, De grönas och Vänsterförbundets interpellation om ojämlikheten i samhället. SFP, KD och Sannfinländarna delar oron, men föreslår alternativa lösningar.

Fredagen den 24 november knackar riksdagsledamöterna Li Andersson (VF), Krista Mikkonen (Gröna), Antti Rinne (SDP) och Suna Kymäläinen (SDP) på hos riksdagens lagstiftningsdirektör Tuula Kulovesi.

Med sig har de en interpellation som riktar sig till statsminister Juha Sipilä. Budskapet går inte att ta miste på.

Vi är bekymrade över att regeringen upprepade gånger verkar ha vänt ryggen åt den klyfta som har uppstått mellan de välbärgade och de utsatta finländarna, skriver undertecknarna av interpellationen.

Den rödgröna oppositionen oroar sig över den klyfta som regeringen enligt dem håller på att inrätta mellan rika och fattiga.

Regeringen har skurit ner för nästan fyra miljarder, och samtidigt har den gjort skattesänkningar för nästan två miljarder som i främsta rummet gynnat höginkomsttagare, fortsätter undertecknarna.

Beskattningen en vattendelare inom oppositionen

Tre oppositionspartier lyste med sin frånvaro då interpellationen överlämnades till riksdagen: SFP, Kristdemokraterna och Sannfinländarna.

Svenska riksdagsgruppen delar SDP:s, VF:s och De grönas oro över ojämlikheten. I fråga om beskattningen är SFP ändå inne på en annan linje.

- Till skillnad från många andra oppositionspartier tror vi inte att en ökad progression och skattehöjningar är den rätta lösningen på samhällsproblemen. Vi tycker tvärtom att totalskattegraden fortfarande är hög, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Kristdemokraterna köper inte heller de rödgröna partiernas interpellation.

- Vi vill stöda tillväxten och sysselsättningen. Det här är ändå inte möjligt om man höjer inkomstskatten och skärper den sedan tidigare höga progressionen, säger riksdagsgruppens ordförande Peter Östman.

Sannfinländarna går sin egen väg

Sannfinländarnas verktyg mot ojämlikheten skiljer sig från de övriga oppositionspartiernas.

Som sitt främsta verktyg mot tudelningen i samhället lyfter partiet fram slopandet av utlandsbiståndet.

På det här sättet skulle staten spara över 500 miljoner euro per år utan att det märks i finländarnas plånböcker, resonerar partiet.

Visar på skillnader mellan partierna

Oppositionens självskrivna och viktiga uppgift är att kritisera regeringen och påtala brister i den politik som förs.

Den aktuella interpellationen visar ändå med önskvärd tydlighet på skillnaderna mellan oppositionspartierna.

Väl så.

Med tanke på det demokratiska samtalet är det viktigt att olika röster gör sig hörda, såväl inom regeringen som oppositionen.

Statsminister Juha Sipilä besvarar interpellationen om ojämlikheten i samband med eftermiddagens plenum. Riksdagen röstar om regeringens förtroende imorgon, fredag.

Yle Nyheter: Interpellation - vad är det? - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln