Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

PAM: Anställda behandlas förnedrande på bensinstation i Vasa

Från 2017
En bensinmack
Bildtext Arkivbild. De anställdas klagomål riktar sig mot en bensinstation på Storalånggatan i Vasa.
Bild: Yle/Veronica Montén

Unga anställda på Shellstationen på Storalånggatan i Vasa säger att de behandlats förnedrande på arbetsplatsen. Personalchefen anklagas för att ha övervakat de anställda, ifrågasatt sjukintyg och gjort upp orättvisa arbetsscheman skriver servicefacket PAM.

Övervakningskameror som övervakar de anställda, frågasättande av sjukintyg och orättvisa arbetsscheman är några av de anklagelser två tidigare anställda riktar mot Pohjanmaan Asemat som äger bensinstationen.

I en intervju på PAM:s hemsida berättar Mira Hakala, 25 och Kalisto Amudeng, 22 om hur personalchefens orättvisa och oberäkneliga behandling fick dem att säga upp sig.

Bara kvälls- och nattskift

Under sju veckors tid tilldelades Hakala enbart kvälls- och nattskiften.

Hakala säger att situationen blev ohållbar för henne som småbarnsförälder eftersom hon kom hem från jobbet sex på morgonen och skulle vara tillbaka klockan tre på eftermiddagen. När Hakala sa att hon inte orkar med arbetsbördan blev chefen arg.

Hakala fick problem med sin ena hand, då krävde personalchefen att arbetshälsovårdaren skulle skriva ett intyg på att Hakala kunde utföra annat arbete än sina ordinarie sysslor, trots att hälsovårdaren tvivlade på att Hakala skulle klara andra sysslor. Då ringde personalchefen upp hälsovårdaren för att förbjuda denna att sjukskriva Hakala.

Hakala blev kallad till polisförhör efter att hon sagt upp sig på bensinstationen. Personalchefen hade polisanmält Hakala för ärekränkning.

Det här inträffade efter att personalchefen fått veta att Hakala berättat om hur hon behandlats på arbetsplatsen för andra anställda och sagt att hon kände sig rädd. Personalchefen hade besökt R-kiosken där Hakala numera arbetar och dröjt sig kvar som för att övervaka, anser Hakala.

Hakala anmälde i sin tur personalchefen för att ha använt kameraövervakningen för att övervaka anställda.

Läkare för dyrt

I Amudengs fall fungerade relationen till arbetsgivaren bra tills han blev sjuk. Förmannen hänvisade honom till hälsovårdscentralen som i sin tur hänvisade Amudeng till arbetshälsovården. Personalchefen ringde då och sa att Amudeng väl vet om att läkare är mycket dyrt.

Arbetshälsovården sjukskrev honom en vecka, men efter det planerades Amudengs arbetsskiften alltid så att de sammanföll med hans fotbollsträningar.

Amudeng har ett stort intresse för amerikansk fotboll och hade hittills bytt arbetsturer för att kunna vara med på träningar. Det här var tillåtet. Efter hans sjukdom infördes förbud mot att byta arbetsturer på Shellstationen på Storalånggatan.

Amudeng har många meddelanden i sin telefon där personalchefen klandrar honom för att han inte skött sitt jobb. Och om kassan inte stämde vid arbetspassets slut var kutymen att de anställda fick betala mellanskillnaden. Eftersom flera använde samma kassa var det omöjligt att påvisa vem som slagit fel.

Amudeng säger att anställda på grund av slagfel blivit tvungna att betala ett par hundra euro ur egen ficka, utan att få något kvitto. Med hjälp av PAM har nu flera anställda fått tillbaka pengar de blivit tvungna att betala.

Välbekant företag för PAM

Hakala och Amudeng har båda obetalda löner att få från Pohjanmaan Asemat. Det här har de tvistat med arbetsgivaren om och på självständighetsdagen fick de veta att arbetsgivaren är villig att reda ut tvisten och betala de innestående lönerna.

Totalt har ett tiotal anställda inom Pohjanmaan Asemat tagit kontakt med facket på grund av osakligt bemötande, skrikande, krav på att betala mellanskillnader i kassan och problem med arbetsscheman. På en bensinstation i Vasa mätte en förman febern på en anställd då hen inte trodde att arbetstagaren var sjuk på riktigt.

Marko Tuuri som är vd för Pohjanmaan Asemat säger till PAM att företaget avsäger sig ansvar från polisanmälan mot Mira Hakala, enligt Tuuri är polisanmälan personalchefens personliga angelägenhet.

Yle Österbotten har inte lyckats nå Tuuri för en kommentar.

Diskussion om artikeln