Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mellanösternexpert: Stor risk för ny våldsspiral efter Trumps utspel

Från 2017
Uppdaterad 07.12.2017 16:29.
Svåra sammandrabbningar mellan palestinier och israeliska soldater på Västbanken - Spela upp på Arenan

Risken för en ny våldsspiral är betydande efter att USA:s president Donald Trump på onsdagen meddelade att USA ser Jerusalem som Israels huvudstad. Det säger Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström.

Att Trump nu tänker flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem är stort, säger Sommarström.

- Det är stort för det här har varit en väldigt känsloladdad och symbolisk fråga och USA har ju under decennier, under flera presidenter, velat vara den stora fredsmäklaren mellan israeler och palestinier.

Johan-Mathias Sommarström
Bildtext Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström
Bild: Sveriges Radio

- Alla amerikanska presidenter har i slutet av sin mandatperiod försökt göra allt för att lösa de här spänningarna som finns, utan att lyckas.

Många israeler tycker att någon äntligen ser dem

I stället för att skapa något slags nyfikenhet och öppningar för fredsprocessen så har Trumps utspel skapat mer spänningar och ilska, säger Sommarström.

Donald Trump den 1 juli 2017.
Bildtext Trumps utspel om Jerusalem skapar spänningar och ilska
Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

- De allra flesta vanliga människor känner sig ganska uppgivna för de fruktar en ny våldsspiral eller kanske en tredje intifada, och många är rädda efter det här utspelet.

- Samtidigt finns det också ganska många israeler som tycker att någon äntligen ser dem, äntligen ser världens stormakt USA israelerna.

Enligt Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström tycker många israeler att världen vänder sig mot dem och bara skyller på Israel för allt ont som händer i Mellanöstern.

Svårt att säga hur omfattande våldsamheterna blir

Exakt hur stor risken för våldsamheter nu är är svårt att säga.

- Men risken är betydande. Vi har redan nu sett hur islamistiska Hamas, som är Israels ärkefiende och inte erkänner staten Israel, har sagt att de nu uppmanar till en tredje intifada, alltså palestinskt uppror.

-Blir det en tredje intifada då kommer det att bli våldsamt, säger Sommarström.

Sammadrabbningar mellan palestinier och israelisk militär
Bildtext Sammandrabbningar har redan förekommit mellan palestinier och israelisk militär
Bild: EPA

-Samtidigt har vi redan sett sammandrabbningar, flaggor som bränns och tysta protester. Så det är klart att det kommer att bli våldsamheter. Men frågan är hur pass våldsamma och omfattande de blir.

Inget hopp om fredsförhandlingar

Enligt Sommarström finns det inget hopp om att palestinierna nu skulle sätta sig vid ett förhandlingsbord.

-Kortsiktigt är möjligheten att lösa konflikten mellan palestinier och israler nu helt obefintlig.

Palestinska demonstranter bränner en docka som föreställer president Donald Trump i protest mot att Trump tänker flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem
Bildtext Demonstranter i Nablus på Västbanken bränner en docka som föreställer Donald Trump
Bild: EPA

-Men sedan är frågan om det här kan ha varit ett smart drag på lite längre sikt. Då pratar vi om år snarare än månader. Men det är omöjligt att veta idag.

-Det finns analytiker som tror att det här är att röra om så pass mycket i grytan att det kanske resulterar i någons slags långsiktig lösning, säger Sommarström.

"Det krävs en galning för att lösa galna konflikter"

Är det möjligt att Donald Trump, som kommer med sådana yviga gester, har större möjligheter att lyckas åstadkomma fred i Mellanöstern än till exempel Barack Obama som är försiktigare?

-Jag var i Gaza för inte så länge sedan tillsammans med min kollega, berättar Sommarström. Och vi träffade en skräddare där. En gammal man som har jobbat som skräddare i Gaza i hela sitt liv. Han sa att det krävs en galning för att lösa galna konflikter och syftade på Trump.

-Sedan har jag hört många som har sagt liknande saker. Det är väl kanske inte helt omöjligt att det krävs någonting helt annat än de vanliga diplomatiska spåren.

Enligt Johan-Mathias Sommarström är frågan ändå om Trump gör det här för att han vill ha fred i Mellanöstern eller om han gör det som en stor gest för sin hemmapublik.

-Han lovade ju faktiskt amerikanerna att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, säger Sommarström.

Anna Bäck intervjuade Johan-Mathias Sommarström i Aktuellt 17