Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Genusvetare: #Metoo är inte till för att krossa män

Från 2017
Uppdaterad 07.12.2017 23:36.
Bild på Charlotte Cederbom
Bildtext Kampanjen #Metoo vill inte män något illa, men en del män borde vänja sig vid att deras röst inte alltid väger tyngst, säger genusvetare Charlotte Cederbom.
Bild: Yle

Många män har svårt med #metoo och #dammenbrister. I Sverige uppger en stor del att kampanjerna är överdrivna. I Svenska Yles kommentarfält känner många att kampanjen attackerar män.

Därför ringde X3M Fokus upp genusvetaren och doktorand i genushistoria Charlotte Cederbom. Hon borde väl kunna hjälpa med att hantera kampanjerna.

- Det viktigaste med #metoo är säkert att lyssna, att acceptera att det är förkrossande många kvinnors vardag. Det betyder inte att det är alla mäns fel eller att män är elaka, onda och ska attackeras. Det ska inte vara det som kampanjen handlar om.

#Metoo har främst fungerat som ett forum för kvinnliga offer, så många har uppfattat det som en attack mot män. Charlotte välkomnar egna kampanjer där män själva talar öppet om att falla offer för sexuellt våld och trakasserier.

När mannen inte är i fokus skär det till

Om man kan läsa igenom vittnesmålen och inte känner för att göra någonting så får det väl vara så, säger Charlotte. Men man borde undvika att läsa dem bara för att beskylla eller bortförklara.

- Det är inte rätt diskussion att inflika ”alla män är inte på det här viset och män kan också bli våldtagna”. Det är helt sant – men den här diskussionen handlar inte om det.

Varför faller snacket så ofta in på det spåret igen – ”inte alla män”?

- Nu sticker jag ut hakan lite, men det finns inte mycket som är stängt för en vit finländsk heteroman. Direkt det uppstår separatistiska rum där den här mannen är utestängd, så skär det ofta till lite.

- Det kan handla om gayklubbar, utbildningar för kvinnor eller invandrare. #Metoo är just en sån diskussion - den ska inte drivas av mannen, hans ord ska inte väga tyngst.

Tänk om där finns en enda person som inte förstår och ser skämtet som en bekräftelse att bete sig som ett as?

Genusvetare Charlotte Cederbom om faran med sexistiska skämt.

Varför får man inte dra vissa skämt längre?

Förutom att lyssna så har Charlotte ett annat tips: säg ifrån. Säg ifrån till okända, säg ifrån till varandra, låt inte ens sexistiska skämt passera.

Vad är det farliga i att skämta i ett kompisgäng där de andra antagligen förstår att man inte menar allvar?

- ”Antagligen” är väl nyckelordet där. Tänk om där finns en enda person som inte förstår och ser det som en bekräftelse att bete sig som ett as?

- Klart man ska få skämta eller flörta, allt sånt behöver inte förstöras. Men det måste bli en förändring när det gäller vad som är okej.

Mannens roll är mer begränsad

#Metoo har gjort att många män ifrågasatt den tuffa och okänsliga mansrollen. Helt rätt, enligt Charlotte. För män måste idag passa in i en snävare roll än kvinnor.

- Traditionellt manliga egenskaper är helt öppna för kvinnor. ”Pojkflickor” är det klassiska exemplet. De får högre status, medan vi ser ner på pojkar som beter sig som flickor förväntas göra. För vi ser automatiskt det manliga som bättre, vilket också är ett problem i sig.

Att våga visa känslor eller svagheter är alltså fortfarande inte ett okej alternativ för typiska män.

Vad kan vi göra åt det?

- Det är främst något som män måste ta itu med själva. Män behöver en helt egen rörelse som frigör dem från krav och normer.

Enligt Charlotte behöver män inte vända ryggen till manlighet som koncept.

- Män borde bara få vara precis som de vill och ändå känna sig som män.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln