Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ungdomar demonstrerade för att bevara mopedverkstaden i Pyttis – politikerna lyste med sin frånvaro

Från 2017
Ungdomar demonstrerar
Bild: Yle / Juulia Tillaeus

Välfärdsnämnden i Pyttis möttes för att fatta beslut om mopedverkstaden i Huutjärvi på nytt på torsdagen. Det tidigare beslutet om att avsluta det ekonomiska stödet till mopedverkstaden ändrades inte.

På torsdagseftermiddagen ordnade Pyttisungdomar en demonstration för att bevara mopedverkstaden som drivs av föreningen Kasvajat i Huutjärvi.

Ungdomarna samlades framför mopedverkstaden och gick sedan till parkeringsplatsen utanför den närliggande skolan där välfärdsnämnden skulle ha möte och fatta beslut om mopedverkstadens öde.

Slitet mopeddäck
Bild: Yle/Stefan Härus

Där väntade ungdomarna på medlemmarna i välfärdsnämnden. Ungdomarnas tanke var att få politikerna att komma till skolans ingång och försöka övertyga dem om att mopedverkstaden måste få fortsätta.

Några politiker syntes ändå inte till. Ungdomarna antog att politikerna hade anlänt tidigare eller gått in i skolan via någon annan ingång.

Innan demonstrationen var en av suppleanterna i välfärdsnämnden på plats. Suppleanten var också med och arrangerade demonstrationen. Hen gick ändå i väg till mötet eftersom det dröjde innan demonstrationen kom i gång.

Information om att demonstrationen skulle arrangeras hade publicerats i Pyttisbornas grupp på Facebook.

Ungdomar: "Vi ger inte upp"

Ett tjugotal ungdomar deltog i demonstrationen. De hade med sig skyltar med texterna "Mopedverkstaden är vår" och "Vi ungdomar är Pyttis framtid".

Man har inte behövt sitta hemma eller stå ute i kylan med mopeden på vintern. Man har alltid kommit in i verkstaden för att byta däck när det har behövts

― Otto Kivimäki

Kommunen vill säga upp det ekonomiska stödet till föreningen Kasvajat som driver mopedverkstaden för att i stället grunda en egen tillsammans med vårdbolaget Attendo.

– Jag kommer absolut inte att gå dit, bara för att protestera, säger Casper Raja som var på plats.

En orsak till att kommunen vill grunda en egen mopedverkstad är att kommunen anser att Kasvajat inte har övervakat ungdomarna tillräckligt. Enligt kommunen har ungdomarna snusat och druckit energidrycker i verkstaden.

– Kommunen har börjat dra absurda slutsatser på basis av rykten. Allt känns som svepskäl. Jag tror att de vill ha kontroll nu när det har visat sig att konceptet fungerar. Men vi ger inte upp, säger Raja.

Ungdomarna tänker driva mopedverkstaden själva

Enligt Casper Raja har tanken med mopedverkstaden uttryckligen varit det att ungdomarna får hålla till för sig själva.

– Ibland kommer någon för att kolla om vi är vid liv men man snokar inte och stör inte hela tiden. Vi får jobba i fred utan att någon hela tiden flåsar oss i nacken och kollar att "hej, har du snus i munnen?". Det är helt absurt.

Raja tycker att kommunen också ser energidryckerna som ett för stort problem.

– Energidryckerna är inte så dödliga att man måste ge portförbud till ungdomslokalen för den sakens skull. På ungdomslokalen får man inte ens svära.

Bara för att protestera tänker jag absolut inte att gå (till kommunens mopedverkstad)

― Casper Raja

Ungdomarna har också egna planer om mopedverkstaden stängs.

– Vi tänker grunda en egen förening för mopedverkstaden. Vi skulle antagligen ha med någon vuxen som hjälp, men den skulle drivas av ungdomar, säger Casper Raja.

Stort stöd bland Pyttisborna

17 år gamla Otto Kivimäki har besökt mopedverkstaden sedan den grundades i januari. Också han tycker att det är absurt att kommunen vill stänga verkstaden.

– Man har inte behövt sitta hemma eller stå ute i kylan med mopeden på vintern. Man har alltid kommit in i verkstaden för att byta däck när det har behövts. Till kommunens egna mopedverkstad far jag inte eftersom jag inte litar på kommunens folk, säger Kivimäki.

En namninsamling har dessutom startats för mopedverkstaden. Den har nästan tusen underskrifter. Dessutom har ungdomarna skrivit nästan 30 vädjanden till kommunen.

Välfärdsnämnden ändrade sig inte

Pyttis välfärdsnämnd beslöt att säga upp det ekonomiska stödet till mopedverkstaden redan tidigare, men beslutet måste fattas på nytt på torsdagen. Det här eftersom fel suppleant deltog i mötet.

Välfärdsnämndens tidigare beslut ändrades inte på torsdagen.

Mopeder på rad
Bild: Mikael Crawford/Yle

Kommunen tänker grunda en egen verkstad som ska stödas av Attendo så länge vårdbolaget har hand om social- och hälsovårdstjänsterna i kommunen.

Mopedverkstaden i Huutjärvi grundades i januari eftersom byborna klagade på oljud från mopeder och ofog. Efter att verkstaden grundades slutade också klagomålen.

Artikeln baserar sig på Nuoret järjestivät mielenilmauksen mopotallin puolesta Pyhtäällä – päättäjiä odotettiin paikalle, mutta kukaan ei tullut skriven av Satu Krautsuk och Juulia Tillaeus.

På andra språk

Diskussion om artikeln