Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

De Gröna i Esbo vill ge papperslösa samma vård som i Helsingfors

Från 2017
två personer sitter på gatstenar, svartvit bild
Bildtext De papperslösa borde få vård också i Esbo, anser De Gröna.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

De Gröna i Esbo vill ge stadens papperslösa en utvidgad social och hälsovård. Partiet ber om en kostnadskalkyl samt en utredning om hälsoeffekterna av staden.

I motionen vill De Gröna ge papperslösa rätt till brådskande vård, medicin och vaccinering i samma utsträckning som assylsökande får idag.

För gravida kvinnor och familjer med barn födda efter år 2002 ska dessutom ges möjlighet till krisinkvartering.

I dag erbjuder Esbo samma vård till minderåriga och gravida papperslösa som andra esbobor får.

I framtiden skulle alla papperslösa få samma service.

De Gröna med ledamot Inka Hopsu i spetsen anser att det skulle vara vettigt att hela huvudstadsregionen har samma linje i frågan om vård för papperslösa.

Med papperslös avses en person som vistas i landet utan uppehållstillstånd. För tillfället kräver lagen endast att kommunerna erbjuder vård i brådskande fall till papperslösa.

Gemensam linje för hela regionen

Helsingfors beslöt tidigare att ge papperslösa utvidgad vård.

- Samtidigt som mängden papperslösa ökar i mängd i Finland, ligger det i allas intresse att det inte uppstår en folkmängd som hamnar utanför samhället, i fattigdom och nöd, säger De Gröna i sin motion.

De Gröna försökte få igenom en reservation på 400.000 euro för de papperslösas hälsovård redan under bugdetförhandlingarna i november, men då fick förslaget inte tillräckligt mycket stöd.