Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Seattle ytterst nära egen NHL-klubb – ligan inledde utvidgningsprocessen

Från 2017
Uppdaterad 08.12.2017 10:10.
Seattle stadsbild
Bildtext Seattle kan snart husera ett NHL-lag.
Bild: Yle/Mårten Seiplax

NHL intygar att det inte alls är klappat och klart, men i praktiken verkar det avgjort. Den nordamerikanska toppligan har nu tillåtit ägarna till det potentiella expansionslaget att utreda hur stort intresset för en NHL-klubb är i staden.

Det klarnade i natt att Seattle får inleda den så kallade expansionsprocessen, vilken i praktiken innebär att den potentiella klubbens ägare får testa vattnet och utreda hur stort intresset för säsongsbiljetter är i staden.

Ifall utredningen nöjer NHL:s nuvarande klubbledningar är det högst sannolikt att Seattle snart har ett eget NHL-lag.

Kommissionären Gary Bettman intygade själv i sitt pressmeddelande att det är långt ifrån klappat och klart, men bland andra The Hockey News Ken Campbell är av motsatt åsikt.

– Det här är helt självklart att Seattle får nästa NHL-lag, skriver Campbell i sin krönika.

Kostar 150 miljoner dollar mer än Vegas

Expansionsavgifterna är 650 miljoner dollar för de nya ägarna, i jämförelse med 500 miljoner för Vegas Golden Knights. Kostnaderna delas jämnt mellan alla nuvarande klubbägare – som med andra ord har ett budgettillskott på knappa 21 miljoner dollar att vänta.

Beslutet innebär också, enligt Campbell, att Quebec City igen blir utan egen klubb.

Quebec City gick igenom expansionsprocessen tillsammans med Las Vegas, men blev till slut utan ett eget NHL-lag. Seattle har i sin tur redan länge varit mål för NHL:s expansionsplaner och har diskuterats som potentiell ny hemort för såväl Arizona Coyotes, Edmonton Oilers som Calgary Flames.

– Men i nuläget är det inte garanterat att Quebec City ens är högst på listan om ett lag ska flyttas, skriver Campbell.

Huvudorsaken varför Seattle nu får köra igång med expansionsprocessen på riktigt är beslutet att renovera Key Arena i staden. Arenan har tidigare huserat ishockeymatcher för WHL-klubben Seattle Thunderbirds.

Renoveringen förväntas pågå ända till år 2020. Laget skulle också göra sin första säsong på hösten samma år.

Diskussion om artikeln