Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisstyrelsen utreder förflyttningen av barnevenemanget undan högerextremistmarschen

Från 2017
Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro.
Bildtext Katju Aro, ordförande för det Feministiska partiet.
Bild: Kari Ahotupa / Yle

Polisstyrelsen inleder en utredning av beslutet att flytta på barnevenemanget på självständighetsdagen, uppger Feministiska partiet.

Partiets ordförande, stadsfullmäktigeledamoten Katju Aro, bad om utredningen.

Barnevenemanget som hade planerats på Tölötorg i Helsingfors var tvunget att vika undan för extremistorganisationernas 612-demonstration eftersom högerextremisterna hade meddelat om sin marsch tidigare.

- Borgmästaren Jan Vapaavuori uppmanade till att lita på polisens lösning. Polisens lösning är ändå inte enligt min tolkning i enlighet med lagens anda. Därför bad jag polisen utreda saken. Jag uppskattar att jag fått ett snabbt svar och att man vill utreda hur lagligt beslutet var, skriver Aro i ett pressmeddelande.

"De tar över stadsutrymmet"

Hon anser att saken har betydelse i en situation där extremhögerns demonstrationer har ökat i Europa och USA.

- De tar över stadsutrymmet också i Helsingfors på ett sätt som hindrar andra från att använda det, skriver partiet i pressmeddelandet.

Feministiska partiet hoppas att utredningen av lagenligheten preciserar tolkningen av lagen om sammankomster och lyfter fram brister i lagstiftningen.

Aro vill också ha en utredning om huruvida polisen utövade påtryckningar på Helsingfors Partitorg så att de hävde avtalet med barnevenemanget.

Partiet uppger att Polisstyrelsen har meddelat att den ber de ansvariga tjänstemännen på Helsingforspolisen om en utredning av ärendet.

Också Helsingforspolisen har ombetts komma med ett svar. Polisstyrelsen fattar sitt beslut när den fått dokumenten.

Text: FNB

Diskussion om artikeln