Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kvinnor vittnar om trafiklärare som rör dem, ber dem ut på öl och frågar om sexliv: "Han uppmanade mig fundera på att vara otrogen"

Från 2017
Uppdaterad 12.12.2017 20:38.
Vit triangel på röd bil
Bildtext Flera lärare i samma bilskola har betett sig osakligt. Det här enligt tidigare elever vid bilskolan. Arkivbild.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Flera kvinnor vittnar om en bilskola i huvudstadsregionen där manliga lärare tar de kvinnliga eleverna på lår och axlar och ställer detaljerade frågor om deras sexliv. Dessutom har en lärare frågat en minderårig elev om hon vill komma på öl. En trafiklärare svarar: Har förklarat för dem att det är något jag gör och om de inte tycker om det så säg till.

Svenska Yle berättade om bilskolan i slutet av november i samband med kampanjen #dammenbrister.

Yle Huvudstadsregionen har pratat med nio tidigare elever vid bilskolan. De intervjuade kvinnorna har alla valt att vara anonyma. Deras vittnesmål kommer från en längre tid under hela 2000-talet och handlar om flera trafiklärare vid samma bilskola. Vissa av lärarna jobbar fortfarande vid bilskolan.

Bilskoleförbundet uppger sig ha fått 3-5 anmälningar om den här bilskolan under de senaste veckorna.

"Han klappade och höll handen på låret när jag skulle gasa"

– Jag kommer ihåg att han brukade röra mig på låret. Han klappade, krafsade och höll handen på låret varje gång jag skulle gasa mer. Det var under varje lektion. Men jag sade aldrig någonting, säger en kvinna som gått i bilskolan för ungefär fem år sedan.

Varför sade du inget?

– Jag ville inte att det skulle bli konstigt. Efter att ha sagt ifrån måste man sitta där med den där typen under hela körlektionen. Jag ville inte att det skulle bli pinsamt. Jag tänkte att det skulle vara enklare att inte säga någonting. Jag ville inte göra en affär av det och bli stämplad som en jobbig person, säger kvinnan som vid tillfället var 17 till 18 år.

Trafikläraren som brukade röra vid kvinnan jobbar fortfarande kvar i bilskolan.

"Sade vi leker att din pojkvän heter Benjamin och så sade han rör Benjamin!"

En annan lärare vid bilskolan har rört en kvinna flera gånger.

– Han kunde sätta handen på låret och visade hur man ska gasa och tog på axeln. Han frågade om jag har en pojkvän och sade att vi leker att din pojkvän heter Benjamin. Han sade ”rör Benjamin!” och då skulle jag alltså växla och ta i växelspaken.

– Det var obehagligt att fara på körtimme för man visste inte om han skulle säga något konstigt eller röra en på ställen som inte känns okej. Men jag hade just fyllt 18 och det var en vuxen man med auktoritet, så jag vågade inte säga emot, berättar kvinnan.

Efter att hon slutat i bilskolan skrev hon till den att hon inte tycker det är okej att läraren rör eleven. Men hon fick inget svar. Läraren jobbar ännu vid bilskolan.

"Varje gång jag hade körlektion frågade han om jag kommer på öl"

Andra kvinnor vittnar i sin tur om en annan trafiklärare i samma bilskola som frågat elever om deras sexliv och om de vill gå på öl med honom.

– Ungefär varje gång jag hade körlektion frågade han om jag kommer på öl. Det var jobbigt eftersom jag inte visste hur jag ska säga nej till honom på ett klart och rakt sätt. Jag visste att jag skulle se honom ofta och ville inte göra det obekvämt. Han tog inte nej som ett svar. Till sist påpekade jag att jag är minderårig och inte kan fara på öl samt är i ett parförhållande.

– Han uppmanade mig då att fundera på att vara otrogen. Han sade att det inte är en så allvarlig sak och att det skulle vara viktigt för mig att uppleva en äldre man, berättar en kvinna.

"Gränsen överskreds när han frågade hurdant sexliv vi har"

En kvinna berättar att samma trafiklärare frågat henne detaljerade frågor om hennes sexliv.

– Med en veckas mellanrum frågade han om jag och min pojkvän fortfarande är tillsammans och så sade han ”borde du inte lämna honom, inte håller det ändå”. Gränsen överskreds när han frågade hurdant sexliv vi har och vad vi gör.

– Jag sade ifrån och sade att du inte har med det att göra, men det slutade inte. Han skämtade bort det och sade att han inte menade något med det.

Gränsen överskreds när han frågade hurdant sexliv vi har och vad vi gör

Kvinnan säger att han också skickade meddelanden till henne och frågade om hon kommer på öl med honom.

– Ännu efter att jag fått körkort frågade han om jag kommer ut.

En kvinna berättar att samma lärare pekat ut sin stuga och sagt att han kan ta henne dit någongång.

– Han frågade om mitt privatliv och sedan berättade han att yngre flickor blir tagna av att han visar dem lite uppmärksamhet. Han läste upp ett textmeddelande med sexuellt innehåll som han fått. Jag tyckte det var obehagligt, säger hon om läraren som fortfarande jobbar vid bilskolan.

"Hindrade mig och sade att det han gjort inte var sexuella trakasserier"

Flera kvinnor berättar också om en lärare, som inte längre jobbar vid bilskolan. En berättar att läraren frågat om hon vill ses på hans sommarställe.

En annan berättar att läraren förklarade för henne hur hon ska bromsa bilen på samma sätt som man kysser någons läppar. En gång satte han handen under hennes klänning, på strumpbyxorna, och tryckte mot låret för att hon skulle gasa mera.

– Han sade inget och det var obehagligt och skrämmande. Till och med farligt då jag samtidigt för första gången körde på motorvägen, berättar kvinnan.

När bilturen var över hindrade han henne från att gå ut och sade att det han gjort inte var sexuella trakasserier utan han gjorde det för att hon skulle trycka mer på gasen.

– Jag var skitstressad och svarade bara okej. Jag ville snabbt ut ur bilen, säger kvinnan.

– Det var extra svårt att lära sig köra då jag också måste hålla koll på honom, säger hon.

"Blev lite obehagligt och ringde till bilskolan för att byta lärare"

Ytterligare en berättar att läraren ansåg att hon inte körde tillräckligt fort och därför satte handen på hennes lår.

– Det kändes obehagligt. Det fanns flera filer och andra bilar kunde köra om. En gång föreslog jag en tid på fredag eftermiddag och han svarade med att det inte går för då ska han i bastun och så skrattade han. Det blev lite obehagligt och jag ringde sedan till bilskolan för att byta lärare då jag blev rädd för att han går över gränsen.

Många av kvinnorna har också reagerat på att jackan alltid skulle tas av när man sätter sig i bilen.

– Man skulle alltid ta av sig jackan och läraren frågade mycket privata saker. Jag har också minnen av handen på låret under någon spännande situation. Inte tänkte jag så mycket på det då, jag kunde säga i från, berättar en kvinnan som gått i bilskolan för över tio år sedan.

Bilskolan: Inte trakasserier

Yle Huvudstadsregionen når mannen som driver bilskolan. Han säger först att han inte känner till att lärare vid bilskolan sätter handen på kvinnliga elevers lår när de tycker att eleven borde gasa mera.

Han säger ändå kort därefter att han själv rört vid elever.

– Jag har eventuellt rört på låret, men det har inte varit en handpåläggning. Eventuellt har jag rört med fingrarna på knäet då det är där man behöver trycka. Ibland har jag rört på axlarna och någon gång långt framme på knäet. Jag har förklarat för dem att det är något jag gör och om de inte tycker om det så säg till.

Varför har du rört vid eleverna?

– Ibland är det för att de har gjort någonting som fungerar bra. Jag har försökt säga till dem i början att om det här är något de inte ska ha så säg till.

Du tycker att de ska säga till att det inte är okej?

– Jag har inte sett det som sexuella trakasserier. Det har inte någonsin varit fråga om att det ska leda till någonting.

Ibland har jag rört på axlarna och någon gång långt framme på knäet. Jag har förklarat för dem att det är något jag gör och om de inte tycker om det så säg till

― Trafiklärare

Anser du att det är okej att röra vid elever? Det handlar om minderåriga och du är en auktoritet för dem. Du är klart äldre och de är elever.

– Hur ska jag nu säga. Man försöker positivt förstärka att det här var en bra grej. En klapp på axeln, typ. Inte något desto mera.

Hur tänker du kring att många inte tycker om att bli vidrörd och att det har varit obehagligt?

– Det är inte en bra sak. Om det känns obehagligt så ska det inte hända. Men om de inte tycker det är okej så säg till. Det är inte fråga om att göra närmanden.

Han säger också att det inte är okej att lärare frågar elever på öl eller ställer detaljerade frågor om deras sexliv.

Trafikläraren säger att en elev för flera år sedan har kontaktat honom angående osakligheter men annars har det inte kommit några klagomål om det här.

– Vi kommer säkert att diskutera det här nu med våra lärare. Vad har de för åsikter och hur ser de på saken. Det här är inte någonting de vill ha, säger han.

Enligt Bilskoleförbundet är det aldrig tillåtet för en lärare att röra en elev i bilskolan.

Därför namnges inte bilskolan

I samband med vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp har många valt att peka ut personer, organisationer och företag under hashtaggen #metoo.

Svenska Yle bedömer namnpubliceringar från fall till fall. Den grundläggande hållningen att vi inte går ut med namn och undviker detaljer som kan avslöja en misstänkt eller anklagad persons identitet, ifall personen inte är dömd för ett brott.

När det gäller trakasserier och sexualbrott är företeelsen i allmänhet viktigare än identiteten på enskilda förövare. Vi tar hänsyn till offrets privatliv och följderna för de anhöriga.

I den andra vågskålen står det samhälleliga intresset. Ifall personen i fråga utövar stor makt eller fallet har stor allmän betydelse kan det vara motiverat att publicera namn.
Vi är också måna om att inte misstänkliggöra fel person och kan därför välja att anonymisera de intervjuade eller detaljer kring fallet. I mer sällsynta fallet publiceras namnet på förövaren för att befria andra från misstankar.

Som rättesnören för Svenska Yles journalistiska beslut fungerar Journalistreglerna och Yles etiska regler för programproduktion.

Marit af Björkesten, ansvarig redaktör, Svenska Yle

Liikenneopettaja Timo Vienonen työssään.

Skolor samarbetar med utpekad bilskola: "Helsingfors stad har absolut ett ansvar"

Trafiklärare sägs ta på kvinnor och ställa frågor om sexliv.