Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Neapels pizzakultur blir världskulturarv

Från 2017
Åtta pizzabagare håller upp en napolitansk pizza där det står skrivet Unesco.
Bildtext Pizzabagare i Neapel firar erkännandet från Unesco.
Bild: EPA-EFE/CESARE ABBATE

Det traditionella napolitanska sättet att baka pizza har av Unesco förklarats för världskulturarv. Beslutet har hälsats med glädje i Neapel, som på senare tid oftast fått internationell uppmärksamhet för maffiavåld och avfallsproblem.

Pizzabakande eller pizzaiuolo, med snurrande av degen i luften och gräddning i vedeldad ugn, är en månghundraårig tradition i Neapel. På torsdagen förde Unesco in sedvänjan på listan över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Till pizzaiuolo hör också de sånger och berättelser som framförs under arbetet. Enligt Unesco är pizzatillverkningen en ritual som enar folket och befrämjar umgänge mellan generationerna.

Italien inledde år 2009 en kampanj för att få pizzakulturen klassad som immateriellt kulturarv av Unesco. Beslutet, som fattades vid Unescos möte i sydkoreanska Jeju, hälsades med jubel i Neapel.

Borgmästaren Luigi de Magistris talar om ett "historiskt erkännande" och ett bevis på Neapels styrka. Då Neapel de senaste åren nämnts i internationella medier har skälet oftast varit den lokala maffians, camorrans, verksamhet, eller också stadens ständiga problem med sophanteringen.

Neapels pizzakrögare är naturligtvis utom sig av glädje. Nästa vecka planeras en stor gatufest där det serveras gratis pizza.

Båtbygge och bakverk

Unescos världsarvslista omfattar dels fysiska kultur- och naturmiljöer, dels immateriellt kulturarv dit olika traditioner och färdigheter räknas.

Vid mötet i Jeju utökades listan med allt som allt 33 sådana kulturyttringar, som anses ha speciellt stor betydelse för mänskligheten och därför bör skyddas. Dit hör utöver pizzaiuolo också de indiska ritualbaden Kumbh Mela, båtbyggarkonsten pinisi på den indonesiska ön Sulawesi samt framställningen av keramikfigurer i Estremoz i Portugal.

Unesco har redan tidgare på sin lista tagit upp kulinariska traditioner som kaffekulturen i Turkiet, bakandet av pepparkakor, licitari, i Kroatien, och den urgamla framställningen av vin i stora lerkrus, kvevri, i Georgien.

Italien har fler objekt på världsarvslistan än något annat land, totalt 53 stycken - de historiska stadskärnorna i Rom, Neapel och Florens, hela Venedig samt Amalfis kust är några av exemplen. På den immateriella kulturarvslistan står Italien för sex bidrag, däribland "medelhavsdieten" och violintillverkningen i Stradivarius stad Cremona.

AFP, AP, Reuters, RAI