Facebook lanserar chattverktyg riktat till yngre barn - vad händer med all data som samlas in?
En avskalad variant av samtalsappen Facebook Messenger ska ge föräldrar bättre kontroll, men väcker samtidigt frågor om yngre barns närvaro på sociala medier.
Barn under 13 år kan i dagsläget inte skapa ett Facebook-konto, men i praktiken är det svårt att övervaka och det uppskattas att ungefär 20 miljoner under den åldersgränsen använder Facebook.
Hur de här unga använder mediet och vad de utsätts för har varit en källa till bekymmer för både föräldrar, barnskyddsorganisationer och Facebook själva.
- Den här mobbningen på sociala medier är ett stort problem, det är jätteallvarligt och kan vara skadligt för hemskt många barn, säger Pia Sundell, verksamhetsledare på Barnvårdsföreningen.
Snapchat till exempel, ett populärt kommunikationsverktyg för många yngre barn och tonåringar, har emellanåt tampats med problem när det gäller vem som kan interagera med barnen.
Instagram, som ägs av Facebook, har kopierat många av Snapchats funktioner och gett Facebook en chans att ta marknadsandelar, men det är fortfarande en miljö som är svår att ha koll på om man är en bekymrad förälder.
Youtube har, precis som de här andra sociala medierna, också en åldersgräns på 13 år men är likväl extremt välbesökt av barn under den gränsen.
- Det är så många tonåringar gör, säger Pia Sundell. Ganska ofta har de till exempel ett instagramkonto som föräldrarna får följa, och sedan har de ett annat som föräldrarna inte ens vet om.
Det är helt enkelt lätt att sätta gränser i teorin, men svårt att upprätthålla och övervaka i praktiken.
Kontroll über alles
Den nya appen från Facebook kallas Messenger kids, och är tänkt att ge föräldrar större kontroll över vad deras barn gör och vem de pratar med, enligt Facebook själva.
Appen kan styras från föräldrarnas egna Facebook-konto, medan barnen laddar ner en fristående app till sin surfplatta, telefon eller dator. Precis som Snapchat har barnen möjlighet att krydda sina videosamtal med olika emojis, klistermärken och filter, men appen kan också användas för att samtala i textform eller för att skicka bilder.
Den ”vuxna” versionen av Facebook messenger är kompatibel med barnvarianten, så barnen kan tas med i samtalsgrupper där både äldre och yngre ingår, men föräldern måste godkänna vilka de deltagarna är.
Barnet kan inte blockera vårdnadshavaren, som utöver kontaktlistan också har möjlighet att granska de meddelanden, bilder och videoklipp som skickas om de har tillgång till apparaten appen finns installerad på.
Lyhördhet eller dold affärsverksamhet?
Men alla är inte helt övertygade om Facebooks altrustiska motiv. Messenger kids må vara föräldrastyrt, men användarna är unga tonåringar och barn, en attraktiv marknadsgrupp för reklammakare och investerare.
Facebook har tidigare varit i blåsväder på grund av sin datainsamling, så de åtnjuter inte en självklar tillit bland användarna.
Facebook anger att medan appen kommer att vara helt reklamfri, samlas fortfarande data in i bakgrunden som tredje part kan få tillgång till.
Data som loggas och registreras är bland annat barnens namn, kön och födelsedatum, vilket förhållande de har till den vuxna användaren som godkänner barnens konto, innehållet i meddelanden barnen skickar och tar emot, vilka av appens funktioner som används och i vilken utsträckning, vilka barnen interagerar med och hur de gör det. Och så vidare.
Datan kan sedan enkelt användas för att få insikt i vad barn pratar om, vad som intresserar dem, hur de kommunicerar och så vidare.
Det kan i sin tur göra det enklare för företag att skräddarsy reklam riktad åt föräldrar till barnen. Facebook hävdar dock att datan inte kommer att användas i marknadsföringssyfte. Ingen riktad reklam baserad på datan kommer att skapas, varken till barn eller till de vuxna vårdnadshavarna.
Ett annat bekymmer som vissa påtalat är effekterna av att låta barn i ung ålder vänja sig vid att använda ett specifikt socialt medium. Om exempelvis en 8-åring tar i bruk Messenger kids och fortsätter med det fram tills hen är gammal nog att använda sig av fullversionen av Facebook, vad är det som säger att hen inte automatiskt gör det av ren vana?
I kölvattnet har även en diskussion blossat upp i USA om när det egentligen är lämpligt att låta unga barn vara på sociala medier, och om de ska vara där överhuvudtaget.
Barnen är vår framtid – och företagens
Facebook är dock inte de enda som försöker ta sig in i vardagen hos de yngre generationerna. I takt med att unga blir allt mera vana teknikanvändare har flera andra storspelare agerat för att vara med från början och snappa upp de framtida kunderna.
Google lanserade sin Family link-lösning tidigare i år, som i korthet ger yngre barn under 13 år möjligheten att använda gmail, ladda hem appar och diverse andra Google-funktioner som hittills bara kunde göras om man hade ett fullvärdigt Google-konto, vilket bara personer över 13 kunde skapa. Och precis som med Messenger kids har Family link för avsikt att ge föräldrar en starkare kontroll över vad deras yngre barn utsätts för och sysslar med på nätet.
Vi kan inte skydda våra barn från alla hemskheter som händer i världen, men vi måste hjälpa dem att hantera den där informationen
Pia Sundell, Barnavårdsföreningen
Pia Sundell ser positivt på tanken att företag utvecklar specialprogram för yngre, så länge möjligheten för föräldrar att kontrollera miljön finns där.
- Behöver unga barn sociala medier? Nej, troligen inte. Samtidigt kan vi inte skydda dem från internet, menar Sundell. Vi kan inte skydda våra barn från alla hemskheter som händer i världen, men vi måste hjälpa dem att hantera den där informationen. Vi kan inte hindra dem från att lära sig att använda moderna system, för det är så den här världen fungerar. Vi kan bara handleda och hjälpa dem.
Trygghet på nätet en allt viktigare fråga
Isabella Holm, expert på samhälle och teknologi hos innovationskonsultföretaget Reaktor, betonar också värdet av att lära unga att handskas med teknologin och digitala miljöer.
Hon tycker också att det är viktigt att både barn och vuxna regelbundet blir påminda om att deras interaktioner på nätet har ett reellt värde för företagen som erbjuder sina tjänster..
- Ett konkret exempel är att den här, och andra liknande appar, har så kallad augumented reality-innehåll. Du kan skicka till exempel roliga bilder eller videoklipp på dig själv med olika ansiktsfilter. Det här hjälper företagen att utveckla teknologin som hjälper dem att känna igen ansikten, och det finns även önskemål på att den här teknologin ska bli duktig på att känna igen ansikten även när de åldras.
Och jag skulle gärna veta hur den här sortens data samlas in av barn och hur informationen används och lagras på lång sikt, konstaterar Holm.
Messenger kids är än så länge begränsat till Apples operativsystem, men en Androidversion är på gång. Facebook avvaktar och utvärderar innan de går vidare med eventuella planera att expandera till andra länder. Men med tanke på Facebooks spridning är det inte helt otänkbart att appen landar i Finland så småningom.
Om så är fallet måste Facebook och Google och andra företag se över hur väl deras barnvänliga appar fungerar här i Europa.
Jag skulle gärna veta hur den här sortens data samlas in av barn och hur informationen används och lagras på lång sikt
Isabella Hol, Reaktor
Isabella Holm påpekar att den amerikanska lagen för barns trygghet på nätet (COPPA), som bland annat Facebooks messenger kids är anpassad efter, kan verka heltäckande men har brister på grund av att företag kan avsvära sig mycket ansvar bara genom att sätta en åldersgräns.
EU:s nya dataskyddsförordning kommer, när den träder i kraft under våren 2018, bland annat att ställa högre krav på just ansvar från tjänsteleverantörernas håll.
- Det har tidigare till exempel räckt med att Facebook eller Instagram eller Snapchat har satt en åldersgräns. Och då är det på användarens ansvar hur de sedan handskas med det, till exempel om du är 10 år och ljuger om din ålder för att kunna använda Snapchat. Nu med den nya dataskyddsförordningen kommer det inte längre duga som förklaring. Du är som tjänsteleverantör oberoende ansvarig för de under en viss ålder som använder din tjänst.
De nya förordningarna innebär också, menar Holm, att tjänsteleverantörernas integritetspolicy, de här som man brukar behöva acceptera med ett knapptryck när man tar i bruk en ny tjänst, måste bli tydligare.
- Det måste finnas en tydlighet och förståelighet där det förklaras vad man egentligen gör med datan som samlas in. Det kommer att bli intressant att se hur tjänsteleverantörerna kommer att bära det här ansvaret.