Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Rensa hemmet på prylar: "Saker stjäl ibland mera energi än vad man skulle tro"

Från 2017
Uppdaterad 10.12.2017 20:44.
Armar som bär olika mappar.
Bildtext Olika dokument kan vara tidskrävande att rensa.
Bild: Most Photos/Anetlanda

Mormors gamla blomvas, halvfärdiga gardiner och en glassmaskin som aldrig använts. När du upplever prylöverflöd och kaos kan det vara dags för en rensning av din egendom.

När man börjar rensa bland sina prylar kan det underlätta om man har en vision av hur hemmet ska se ut när det är klart.

- Ett fungerade hem är ett ställe där man trivs, det finns en personlig prägel och det fungerar i vardagen. Det behöver inte vara som i en inredningstidning, men det ska fungera i ens eget liv, säger Camilla Riska, professionell organisatör.

Var börjar man?

Det är bra att börja på en plats man stört sig på eller där det gå att få snabba resultat.

Brev, dokument och fotografier kan ses som mera känslosamt och rekommenderas i ett senare skede av rensningen.

För att göra rensningen smidig rekommenderar Riska att man har fyra olika boxar att lägga grejer i. För det som ska kastas, ges bort, tillbaka in i samma skåp och en för saker som ska förvaras på en annan plats i huset.

- Varför finns den här grejen i mitt hem? Den frågan kan man ställa sig själv. Håller jag den av plikt för att jag fått den, eller håller jag den för säkerhets skull?

Grejer som man ärvt eller fått i gåva kan ofta vara moraliskt svåra att göra sig av med. Riska ser ändå ingen skyldighet i att förvalta gåvor livet ut.

- I bästa fall har man blivit glad av en gåva och också haft användning av den. Men under livets gång ändrar man och när saken inte längre fyller en funktion är det helt okej att göra sig av med det.

Camilla Riska i soffan.
Bildtext Camilla Riska har alltid varit en vän av ordning och reda. Förutom socialarbetare, ingenjör och vildmarksguide kan hon nu titulera sig professionell organisatör.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Beslutsförmågan avgör takten?

Hur länge det tar att rensa ur ett hem beror på hur lång tid det tar att göra beslut gällande olika föremål.

- Det handlar om att ta ett föremål i taget, värdera och känna efter, säger Riska.

Att rensa upp bland sina prylar handlar också om att göra en resa i det förflutna. Många saker kan vara förknippade med människor, platser och känslor.

- Det handlar om att jobba med hela människan. Det kan vara fruktansvärt jobbigt att sortera något som väcker starka känslor, säger Riska.

Flicka som står framför klädskåp och väljer kläder.
Bildtext Kläder är en bra kategori att börja rensningen med.
Bild: Most Photos/Arne Trautmann

Saker som saknar funktion

När man väljer att spara eller förkasta olika föremål är det viktigt att förstå varför. Är det exempelvis rimligt att ha fem likadana skruvmejslar för säkerhets skull?

Om ett föremål är mycket värdefullt kan det också vara svårt att göra sig av med. I stället för att grämas över att sälja till billigt pris väljer man att förvara det i skrubben även om det saknar funktion.

- Man kan försöka att sälja det, men man kan inte räkna med att man får samma värde för det, säger Riska.

Det kan vara fruktansvärt jobbigt att sortera något som väcker starka känslor

― Camill

Halvfärdiga projekt är också bra att plocka bort. Glasburkar som väntar på sylt som aldrig kommer, halvfärdiga gardiner som aldrig blir klara eller recept som aldrig tillreds.

En pastamaskin.
Bildtext Pastamaskinen – hur ofta används den eller ger den bara frustration över den plats den upptar i skåpet?
Bild: Most Photos/Marén Wischnewski

Saker stjäl energi

Oönskade föremål som finns i ens omgivning kan med tiden blir riktiga energitjuvar.

- Prat om prylar kan tyckas vara ytligt, men man kan ta det till ett djupare plan och fundera vad man vill med sitt liv och vad man värdesätter. När man ska göra sig av med saker kan man fråga sig om ett visst föremål stöder den man är eller om det bara stör. Saker stjäl ibland mera energi än vad man kanske tror, säger Riska.

Camilla Riska tror att vi har nått kulmen av ett prylfixerat samhälle. Vi har insett att lyckan inte finns i saker och vi är beredda att ha mindre prylar i våra hem.

- Det sägs att generationen som växer upp nu inte vill äga någonting. De vill inte binda sig, utan vara fria, säger Riska.

Saker stjäl ibland mera energi än vad man kanske tror

― Camilla Riska, professionell organisatör
Julklappar på hög
Bildtext Camilla Riska tipsar hur man kan tänka med prylar till julhelgen. - Har man fått två böcker i julklapp kan man kanske göra sig av med två böcker. Har barnen fått nya leksaker kan man göra sig av med sådant de inte längre leker med.
Bild: Mostphotos.com