Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marcus Sandell har åkt klart för säsongen – "Det gör inte mig gladare att vara trefaldig OS-deltagare"

Från 2017
Marcus Sandell i Finlands OS-dress.
Bildtext Marcus Sandell i Finlands OS-dress.
Bild: All Over Press / Timo Korhonen

Det blir inget mer tävlande för den alpina skidåkaren Marcus Sandell. Efter tävlingen i Beaver Creek förra veckan ställer han in säsongen. Mitt mål var att jag skulle vara med och kämpa om OS-medaljer, sade Sandell till Yle Sporten på fredagskvällen.

Det är en ryggskada som ställer till det för Marcus Sandell. För en vecka sedan var Sandell 37:a i storslalomtävlingen i Beaver Creek då han försökte sig på en comeback. En chansning som inte bar frukt.

– I rehabilitering måste man alltid ha kortsiktiga och långsiktiga mål. Min skadestatus innebär att jag tappar poäng från och med den första tävlingen, oberoende om jag startar eller inte. Då beslöt vi att jag testar och ser.

Siktar på topp-5

Redan nu kastar 30-åringen in handduken beträffande den resterande delen av säsongen.

– Vi beslöt helt enkelt att vi nu inte gör någonting mer. Det för att undvika risker. Vi satsar istället på att vara tillbaka när jag är i skick.

– Tanken med det hela var att jag skulle komma tillbaka när jag på riktigt är i sådant skick att jag kan tävla på samma nivå som tidigare. Att jag kan vara med och kämpa om topp-5-placeringar.

"Ingen idé att börja tävla i februari"

Nu krävs tålamod.

– Problemet är att påfrestningen på nedre ryggen, på det opererade området, fortfarande är rätt så stor. Trycket och det vridmoment som uppstår i svängen är lite för kraftiga.

– Vecka för vecka och månad för månad får man kolla åt vilket håll det går. Hur mycket mer går det att pressa under träningarna? Samtidigt måste jag fundera på taktik och startnummer och sådant. Det är ingen idé att börja tävla i februari då det bara är en tävling kvar.

Inget PyeongChang

Att det är en OS-säsong som spolieras gör beslutet extrasurt. Å andra sidan säger sig Sandell inte vara ute efter att OS-turista.

– Mitt mål var att jag skulle vara med och kämpa om OS-medaljer. Under de senaste månaderna har jag insett att det är omöjligt då det inte utvecklats åt något håll. Det gör inte mig gladare att vara en trefaldig OS-deltagare. Jag får vänta på nästa OS istället.

Marcus Sandell åker storslalom i Beaver Creek.
Bildtext Marcus Sandell åker storslalom i Beaver Creek.
Bild: JOHN G. MABANGLO / All Over Press

Nu är siktet inställt på säsongen 2018–2019.

– Direkt då jag började pressa mer på träningarna så märkte vi att ryggens utveckling stannade, det blev nästan lite sämre. Det gynnar inte det slutgiltiga målet. Speciellt då jag just nu inte är i sådant skick att jag skulle kunna tävla på den nivå som jag skulle vilja.

– Det här är ingen stor grej, vi går tillbaka till den ursprungliga planen.

Vad talar för att du kommer att kunna tävla igen?

– Det finns frågetecken men grunden är nu bättre. Jag kan röra mig på ett helt annat sätt än tidigare, vilket är nyckeln till det hela. Nu handlar det mer om att ge kroppen så mycket tid att jag kan röra på mig med allt tryck som åket medför.

– Jag kommer att fortsätta träna normalt. Jag fortsätter också att åka skidor. Det positiva är att vi vet vad problemet är, att det redan är fixat. Alla operationer är gjorda. Det gäller bara att ge det hela tid.

Grankulla IFK-åkaren säger att han fortfarande vill testa sina gränser.

– Förra säsongen gick jag igenom vad som händer om det blir pannkaka av det hela. Är jag nöjd med min karriär och vad vill jag?

– Jag har bearbetat det och jag är mycket nöjd med vad jag har åstadkommit. Jag vill fortfarande se hur långt jag kan nå.

Diskussion om artikeln