Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saakasjvili greps på nytt i Ukraina

Från 2017
Anhängare till Saakasjvili protesterar mot att polisen gripit honom.
Bildtext Anhängare till Saakasjvili protesterar mot att polisen gripit honom.
Bild: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Georgiens tidigare president Micheil Saakasjvili har på nytt gripits av ukrainsk polis i huvudstaden Kiev. Ett tidigare försök att gripa Saakasjvili som kritiserat Ukrainas president Petro Porosjenko misslyckades.

Maskerad polis grep honom tidigare veckan i en uppmärksammad operation där Saakasjvili bland annat klev upp på ett hustak.

När polisen skulle föra bort honom omringade Saakasjvilis anhängare det polisfordon han färdades i och lyckades slita ut honom ur fordonet.

Nu är Saakasjvili i polisens förvar och hans anhängare har demonstrerat utanför ett polishäkte.

Misstänkt för samröre med Ryssland

Riksåklagaren Jurij Lutsenko säger att Saakasjvili har gripits misstänkt för att ha försök starta en statskupp stödd av Ryssland.

Saakasjvili har under de senaste dagarna lett demonstrationer där man krävt att Porosjenko ställs inför riksrätt för att ha underlåtit att bekämpa korruptionen på hög nivå i samhället.

Saakasjvili har tillbakavisat beskyllningarna mot honom och har påpekat att han sedan länge är känd som en motståndare till Rysslands president Vladimir Putin.

Stödde upproret i Kiev - belönades

Saakasjvili stödde kraftigt upproret i Kiev 2014 som ledde till att den Moskvastödda regeringen fälldes. Porosjenko belönade Saakasjvili genom att bevilja honom medborgarskap och utse honom till guvernör i Odessa 2015.

Senare blev Saakasjvili och Porosjenko bittra fiender och den ukrainske presidenten upphävde Saakasjvilis medborgarskap. Saakasjvili var då utomlands.

Georgien hade redan tidigare upphävt Saakasjvilis georgiska medborgarskap och ville att han utlämnas till Georgien på grund av beskyllningar om maktmissbruk under sin tid som president.

Saakasjvili marscherade in i Ukraina i september, utan pass men omgiven av en grupp anhängare. Efter det har han lett protester mot ukrainska ledare som han beskyller för korruption.

Stödet för Saakasjvili är begränsat i Ukraina, men han samlade flera tusen personer till en protestmarsch förra veckan. Enligt en opinionsmätning skulle 1,7 procent av väljarna rösta på Saakasjvilis parti.

Hans anhängare ser honom som en förkämpe mot korruption, men kritiker beskyller honom för att sakna substans.

Enligt nyhetsbyrån Tass tänker åklagarmyndigheten begära att Saakasjvili försätts i husarrest inför rättegången.