Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iraks premiärminister: Kriget mot IS över i Irak

Från 2017
Irakiska elitsoldater firar fritagningen av Mosul och håller upp den irakiska flaggan på ett lastbilsflak.
Bildtext Irakiska elitsoldater som utkämpade de hårdaste striderna om Mosul firade fritagningen av staden i somras. Nu har terrorgruppen IS sista fästen i landet förstörts, uppger premiärminister Haider al-Abadi.
Bild: EPA-EFE/STR

Hela Irak är nu under regeringens kontroll, uppger premiärminister Haider al-Abadi. Terrorguppen IS har fördrivits från sina sista fästen vid gränsen mot Syrien.

Det över tre år långa kriget mot terrorgruppen IS är därmed över i Irak, uppger premiärministern. Abadi säger att armén har fördrivit gruppen från dess sista fästen i öknen vid gränsen mot Syrien.

Närbild på Iraks premiärminister Haider al-Abadi.
Bildtext Haider al-Abadi har nu ett svårt jobb framför sig. Landet måste enas och misstron mellan folkgrupperna åtgärdas om IS ska slås också inte bara militärt, utan också som terrorgrupp.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

- Våra styrkor kontrollerar nu hela gränsen mellan Irak och Syrien och jag kan härmed förklara kriget mot IS vara över, sade Abadi vid en presskonferens i Bagdad.

- Vår fiende ville döda hela vår civilisation, men vi har vunnit genom en enad och målmedveten kamp. Vi har nått en triumf på kort tid, sade Abadi.

Tog en tredjedel av Irak i blixtoffensiv

IS invaderade norra och västra Irak från sina fästen i Syrien sommaren 2014.

Med sin blixtoffensiv tog IS på kort tid över nästan en tredjedel av landet, inklusive landets näst största stad Mosul.

En kort tid var också huvudstaden Bagdad hotad, innan de irakiska styrkorna med hjälp av amerikanska plan lyckades gå till motoffensiv.

Samtidigt höll de kurdiska styrkorna i nordöstra Irak sina ställningar mot terrorgruppen och spelade senare en avgörande roll i att besegra IS i norra Irak och kring Mosul.

Kartan visar vem som kontrollerar vad i Syrien. Källa: IHS Conflict Monitor (läget den 12 december 2016) och The New York Times
Bildtext IS kontrollerade som mest över en tredjedel av Irak och Syrien. Idag ligger bara kring tio procent av Syrien under gruppens kontroll. Det innebär ändå inte att IS har oskadliggjorts, varnar experter.
Bild: Yle/Grafik

Den långa kampen mot IS har ändå krävt tiotusentals liv och ödelagt många av de områden gruppen kontrollerade.

Den månadslånga kampen om östra Mosul var speciellt brutal mot både civilbefolkningen och de irakiska styrkorna.

Terrordåd och gerillakrig

Den sista IS-kontrollerade staden Rawah fritogs i november. Sen dess har armén fritagit de sista byarna och lägren i öknen längs gränsen.

De sista striderna har gått relativt smärtfritt för de irakiska styrkorna, jämfört med striderna om till exempel Tikrit, Baiji och Mosul, ett tecken på att gruppens militära förmåga i Irak har slagits i spillror.

Även om det fullskaliga kriget mot IS i Irak nu kan anses vara över, och gruppen har förlorat sina viktigaste fästen också i Syrien, betyder det ändå enligt experter att gruppen är långt ifrån oskadliggjord.

Det anses sannolikt att det som återstår av IS har gått under jorden i Irak och återgår till den al-Qaida-lojala föregångaren Islamiska staten i Iraks metoder.

Omfattande terrordåd mot shia-mål och myndigheterna, bakhåll och andra gerillametoder befaras igen bli vanligare då gruppen nu har förlorat sitt territorium i Irak.

Ingen enad stat

De underliggande etniska och sekteristiska spänningarna som möjliggjorde IS fotfäste i Irak har inte heller lösts.

Norra Irak han knappt fritas från IS innan grälet mellan den kurdiska politiska ledningen och regeringen i Bagdad blossade upp i och med den kurdiska självständighetskampanjen.

IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi utlyste det islamiska kalifatet i den stora moskén i Mosul år 2014
Bildtext Islamiska statens ledare Abu Bakr al-Bagdadi har vid flera tillfällen rapporterats ha dödats, men han tros gömma sig någonstans i Syrien. En stor del av gruppens ledarskap tros ha gått under jorden.
Bild: EPA/ISLAMIC STATE VIDEO

Den djupa misstron mot shia-majoriteten bland sunniterna, som bygger på allvarligt förtryck under den förra premiärministern Nuri al-Maliki, har inte heller lösts.

Snarare har den misstron ökat i och med att de shia-miliser som grundades för att bekämpa IS har begått allvarliga brott mot sunniter under kriget.

Misstron mot regeringen och shia-miliserna befaras igen ge utrymme för IS att gömma sig bland sunni-befolkningen, framför allt i västra Irak där sunniterna utgör majoritet.

Enligt experter på terrorbekämpning kommer regeringens inställning till sunni-befolkningen och återuppbyggandet i sunni-dominerade områden framöver att avgöra hur effektiv kampen mot IS blir.

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln