Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter Jerusalembeslutet: Vicepresidentens Mellanösternbesök i motvind

Från 2017
Vice president Mike Pence i Kapitolium inför Donald Trumps installation.
Bildtext Mike Pence anses ligga bakom Trumps kampanjlöfte att erkänna Jerusalem. Frågan anses, tillsammans med valet av Pence till vice presidentkandidat, ha varit avgörande för att vinna den så kallade kristna högerns röster i presidentvalet.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Både palestiniernas president Mahmoud Abbas och den koptiska påven tackar nej till att träffa USA:s vice president Mike Pence. Hans besök i Mellanöstern överskuggas av beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Palestiniernas president Mahmoud Abbas var den första att meddela att han inte tänker träffa USA:s vice president Mike Pence.

Abbas meddelade om bojkotten mot vice presidenten i protest mot att president Donald Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad och planerar att flytta USA:s ambassad till staden.

- Vi kommer inte att ta emot honom i de palestinska territorierna, sade Jibril Rajoub, talesperson för de palestinska myndigheterna redan i torsdags.

Donald Trump och Mahmoud Abbas i Betlehem 23.5.2017
Bildtext Trump och Abbas träffades under den amerikanska presidentens besök i Mellanöstern. Något liknande möte blir inte aktuellt om Jerusalem-beslutet inte dras tillbaka, meddelar paelstinierna.
Bild: EPA/ATEF SAFADI

Att mötet inte blir av bekräftades på lördag av chefsförhandlaren Saeb Erekat, som sade att kontakterna till USA ligger på is tills beslutet dras tillbaka.

Han tillade också att USA inte kommer att kunna medla i några förhandlingar så länge beslutet gäller.

Den palestinska presidentens utspel var väntat, däremot kastar ett annat liknande beslut nu en allt längre skugga över det planerade besöket i Israel och Egypten.

Också kopterna avböjer

De egyptiska kopternas påve Tawadros den andra meddelar också att Pence inte tas emot då han besöker Kairo.

- Den koptiska kyrkan tackar nej till att stå värd för Mike Pence, citerar den egyptiska nyhetsbyrån Mena kyrkans talesperson.

- Beslutet beror på Donald Trumps illa genomtänkta beslut som kommer vid en mycket dålig tidpunkt och förbiser miljoner människors åsikter och känslor i Mellanöstern, uppger kyrkan enligt Mena.

Tawadros II
Bildtext Påven Tawdros den andra meddelar att han inte tänker stå värd för Mike Pence.
Bild: EPA / Khaled el-Fiqi

Att den koptiska kyrkan tillbakavisar Pence är speciellt pinsamt, eftersom resans syfte är att diskutera förföljelser av kristna och andra religiösa minoriteter i Mellanöstern.

Pence hör själv till det republikanska partiets mest konservativa evangeliska del, som helhjärtat förespråkar ambassadsflytten på religiösa grunder.

Vägrar acceptera ett nej

Pences stab har uppgett att vice presidenten fortfarande har för avsikt att träffa Abbas, trots att presidenten har inhiberat mötet.

Hur det ska gå till har vice presidentens stab inte berättat, inte heller har den kommenterat Tawadros den andras besked.

Flera länder i Mellanöstern, som är allierade med USA, uppger sig nu överväga sin relation med stormakten efter Jerusalembeslutet.

Bland annat Jordaniens kung Abdullah II uppges planera en nedgradering av relationerna med USA, efter stora demonstrationer mot USA i landet de senaste dagarna.

Diskussion om artikeln